Україна отримає новий транш військової допомоги з доходів від активів РФ: скільки коштів видадуть

ЄС схвалив перший транш військової допомоги для України до 1,4 мільярда євро, що надійде з доходів від заморожених російських активів, попри спроби Угорщини блокувати ці виплати. Кошти будуть спрямовані на прямі закупівлі для українських військових, включаючи боєприпаси та системи ППО, а також на підтримку української промисловості.

Відео дня

Про це пише Politico з посиланням на чотирьох дипломатів та кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк. Рішення про виділення коштів було прийняте на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Попри попередні спроби Угорщини блокувати ці платежі, юридична служба Ради ЄС стверджує, що Будапешт не має права зупиняти виплати, оскільки утримався під час голосування на початку цього року щодо створення Фонду. Важливим аспектом є те, що кошти надходять не від платників податків ЄС, що дозволяє обійти угорське блокування.

Кошти будуть спрямовані на прямі закупівлі для українських військових, включаючи боєприпаси та системи протиповітряної оборони. Чверть суми піде на закупівлі в української промисловості, що підтримає вітчизняних виробників і забезпечить роботою тисячі українців.

Незважаючи на схвалення першого траншу, Угорщина продовжує блокувати виплату 6,6 мільярда євро в рамках програми часткової компенсації за закуплене для України озброєння. За словами одного з дипломатів, Будапешт «розлючений» тим, що сталося, але не зміг зупинити прийняття цього рішення.

Рішення про виділення допомоги не вимагало одностайності, що дозволило обійти вето Угорщини. «Країни мали час до 11 ранку, щоб висловити свою думку, і жодна з них не проголосувала проти«, – зазначається в повідомленні Ради ЄС. Очікується, що офіційне оголошення про погоджений транш буде зроблене пізніше цього дня на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Рада Європейського Союзу (ЄС) запровадила новий, 14-й за рахунком санкційний пакет проти Росії через агресію щодо України. Нові обмеження, зокрема, стосуватимуться реекспорту російського скрапленого природного газу (СПГ) та обходу вже чинних санкцій.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины