Україна отримала норвезько-американські ракетні комплекси NASAMS

В інтерв’ю американському телеканалу CBS News президент Зеленський розповів, що Україна вже отримала перші новітні норвезько-американські ракетні комплекси NASAMS.

«Нам абсолютно потрібно, щоб Сполучені Штати продемонстрували лідерство і передали Україні системи ППО. Я хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже було прийнято. А також Конгресу США, ми отримали NASAMS. Це системи протиповітряної оборони. Але, повірте, цього навіть близько не вистачає, щоб покрити цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, домівки українців», — заявив український президент Володимир Зеленський в інтерв’ю телеканалу CBS News. Про це повідомляє BBC-Україна, пише Dailylviv.com. 

Повідомлення про можливе надання Україні комплексів NASAMS з’явилися ще на початку літа.

На початку липня США оголосили, що у новому пакеті допомоги буде дві системи NASAMS. Потім були нові обіцянки виготовити і надати додаткові системи.

Проте заява президента України американському телеканалу є першим офіційним свідченням, що перші системи ППО вже в Україні.

Від кінця серпня Росія почала більш масовані та цілеспрямовані удари по об’єктах критичної інфраструктури в Україні — теплостанціях, дамбах, ЛЕП.

За оцінками військових оглядачів, отримання Україною NASAMS стане серйозним посиленням системи протиповітряної оборони ЗСУ не лише проти російських бомбардувальників, але й проти крилатих ракет від «Іскандерів», «Точок-У», «Калібрів».

Саме ними Росія найбільше обстрілює майже всі регіони України. Тому шанси «закрити небо» з такими системами ППО підвищаться.

Джерело

Новости Украины