Україна продала до Євросоюзу електроенергію на рекордну суму

Україна продала до Євросоюзу електроенергію на рекордну суму

Фото: facebook.com/npcukrenergo

Експорт електроенергії з України до країн ЄС за перші два тижні вересня встановив торговий рекорд 131 млн доларів. Показник іде відразу після традиційно великих обсягів експорту сільгосппродукції. Про це повідомляє прес-служба » Укренерго «.

— Протягом останнього тижня 12-18 вересня доступний обсяг перетоків до Словаччини та Румунії було продано у повному обсязі. З 5 вересня його сукупна величина становить 300 МВт у денні та вечірні години (з максимальним споживанням) та 250 МВт у нічний годинник, — зазначили в компанії.

В «Укренерго» повідомили, що на суміжних спотових ринках ціни продовжують знижуватись. На ринку «на добу вперед» (РСВ) у Румунії середня ціна базового навантаження з 12 по 17 вересня становила близько 386,8 євро/МВт∙год, а у Словаччині – 442,6 євро/МВт∙год, тоді тижнем раніше вони становили 412,9 євро та 446,2 євро відповідно. У той же час, на українському РСВ ціна базового навантаження зросла і більшість днів становила 88-89 євро/МВт∙год.

На тлі цього середньозважена ціна доступу до міждержавного перетину, порівняно з попереднім тижнем, знизилася до 8,1 тис. грн/МВт∙год (-12,9%). Найвища гранична ціна в окремій годині становила 16 тис. грн/МВт у напрямку Словаччини 13 вересня (о 20 годині), зазначили в «Укренерго».

Джерело

Новости Украины