Україна та Євросоюз підписали меморандум про надання 18 млрд євро макрофінансової допомоги

Україна та Євросоюз підписали меморандум про надання 18 млрд євро макрофінансової допомоги

Фото: t.me/Denys_Smyhal

Україна та Євросоюз сьогодні, 16 січня, підписали меморандум про виділення 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році. Перший транш очікується цього тижня.
Про це повідомляє прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Twitter.

— Україна та ЄС щойно підписали Меморандум про порозуміння щодо надання 18 мільярдів євро макрофінансової допомоги. Ми очікуємо отримати транш у розмірі 3 млрд євро цього тижня, – заявив Шмигаль.

Глава уряду зазначає, що перший транш у розмірі 3 млрд євро Україна очікує отримати вже цього тижня. Посол ЄС Матті Маасікас нагадав, що це буде перший транш міжнародної фінансової допомоги у 2023 році. У свою чергу віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс додав, що Україна матиме стабільні надходження протягом року, що дозволить фінансувати найважливіші сфери.

— Маю честь підписати Меморандум про взаєморозуміння з боку ЄС щодо надання Україні європейського фінансування у 2023 році до 18 млрд євро у вигляді позик. Першу виплату у розмірі 3 млрд буде здійснено цього тижня. Це дозволить Україні закривати найнагальніші потреби, маючи стабільне надходження коштів упродовж року, — написав Домбровскіс.

У грудні минулого року саміт ЄС офіційно схвалив пакет фінансової допомоги Україні на 2023 рік у розмірі 18 млрд євро. Згідно з програмою, Україна отримуватиме щомісяця 1,5 млрд євро для підтримки бюджету.

Джерело

Новости Украины