Україна та МВФ погодили програму на 15 мільярдів доларів

Україна та МВФ погодили програму на 15 мільярдів доларів

Між Україною та Міжнародним валютним фондом було досягнуто згоди щодо чотирирічного пакету фінансування. Він передбачає фінансування на суму близько 15,6 мільярда доларів. Про це повідомляє прес-служба фонду.

— Я радий повідомити, що команда МВФ досягла угоди на рівні персоналу з владою України за 4-річною програмою, яку підтримує МВФ, із запитуваним доступом у розмірі 11,6 млрд СПЗ (близько 15,6 млрд доларів США), або 577 відсотків квоти України. Ця угода підлягає затвердженню Виконавчою радою МВФ, розгляд якої очікується найближчими тижнями, — заявив голова місії Гевін Грей.

За його словами, ця програма допоможе мобілізувати масштабне пільгове фінансування від міжнародних донорів та партнерів України протягом усього терміну дії програми.

— Програма була розроблена відповідно до нової політики Фонду кредитування в умовах надзвичайно високої невизначеності, і очікується, що донори, зокрема країни G7 та ЄС, нададуть жорсткі фінансові гарантії. Очікується поступове відновлення економіки України протягом наступних кварталів, оскільки активність відновлюється після російських атак на енергетичну інфраструктуру, — наголосили у МВФ.

Як зазначено у повідомленні, узгоджена програма передбачає двоетапний підхід. Перша фаза триватиме перші 12-18 місяців — вона має зміцнити фіскальну, цінову та фінансову стабільність за рахунок підтримки мобілізації доходів, відмови від фінансового фінансування та чисте позитивне фінансування від внутрішніх боргових ринків, а також сприяння довгостроковій фінансовій стабільності.

На другому етапі акцент буде зміщений на ширші реформи для зміцнення макроекономічної стабільності, підтримки відновлення та якнайшвидшої реконструкції, а також підвищення стійкості, у тому числі у контексті цілей вступу України до ЄС.

Джерело

Новости Украины