Україна та ОАЕ готують велику угоду про економічне партнерство


Україна та ОАЕ готують велику угоду про економічне партнерство

Міністерка економіки Юлія Свириденко (Фото: пресслужба Мінекономіки)

Україна та Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) оголосили про намір укласти угоду про всеосяжне економічне партнерство (CEPA). Відповідну спільну заяву підписали міністерка економіки Юлія Свириденко та міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ Тані бін Ахмед Аль Зейуді, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Намір розпочати переговори щодо укладання CEPA було озвучено у лютому минулого року після візиту до ОАЕ президента Володимира Зеленського, уточнюють у міністерстві.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

За словами Тані бін Ахмед Аль Зейуді, Україна стала першою європейською державою, з якою ОАЕ мають намір укласти CEPA.

«СЕРА з Україною відкриває низку нових можливостей для наших експортерів, інвесторів та виробників, а також надає доступ до нових ринків в Азії, Африці та на Близькому Сході для сільськогосподарської та промислової продукції з України», – додав Аль Зейуді.

За результатами 2021 року загальний обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами між Україною та ОАЕ становив $1,147 млрд, що є найбільшим показником за всю історію двосторонніх торговельно-економічних відносин. Обсяг інвестиції ОАЕ в економіку України минулого року сягнув майже $243,3 млн.

У галузевому розрізі найбільшу частку співробітництва між Україною та ОАЕ займає торгівля агропромисловою продукцією (понад 50%), на другому місці – металургія (близько 30%).

Також сторони наголошують на перспективах співробітництва в інфраструктурних проєктах, енергетиці, фармацевтичній промисловості, у сфері інновацій, досліджень, розробок та технологій.

Переговори між Україною та ОАЕ щодо укладання CEPA вже розпочалися. З української сторони переговорну групу очолює заступник міністра економіки – торговельний представник України Тарас Качка.

  • 6 жовтня Україна та Північна Македонія розширили зону вільної торгівлі.
  • 26 жовтня Україна розпочала переговори з Туреччиною щодо зміни умов угоди про вільну торгівлю.
  • 16 листопада Україна розірвала угоду з Білоруссю про уникнення подвійного оподаткування.

Приєднуйтесь до нас у Facebook та беріть участь у дискусіях

Джерело

Новости Украины