Україна витратить на імпорт електроенергії $800 млн

Україна витратить на імпорт електроенергії $800 млн

Фото: Міненерго України Україна цьогоріч витратить на імпорт електроенергії сотні мільйонів доларів

У червні ситуація з імпортом може бути складнішою через теплішу погоду і планові ремонти на атомних електростанціях.

У 2024 році Україна буде змушена витратити на імпорт електроенергії $800 мільйонів. Причина — дефіцит в енергосистемі після ракетних атак росіян по енергетиці. Про це на брифінгу повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук, передає Економічна правда.

«Якщо говорити про імпорт, то у квітні ми імпортували 0,3 ГВт, у травні — 0,6 ГВт. У вартісних показниках це не дуже значні суми, що не мають вирішального впливу на валютний ринок. Відповідно до нашого квітневого прогнозу, ми очікуємо, що імпорт електроенергії вартуватиме нам цього року близько $800 млн», — зазначив Ніколайчук.

За його словами, у червні ситуація з імпортом може бути складнішою через теплішу погоду і планові ремонти на атомних електростанціях

«Частково цю проблему в найближчі місяці має компенсувати розширення дозволу європейської мережі системних операторів на передачу електроенергії на комерційній основі», — заявив Ніколайчук.

Раныше повыдмлялося, що ымпорт електроенергії з країн Євросоюзу до України практично досяг фізичного максимуму.

Нагадаємо, в результаті російських атак Україна втратила 8 ГВт генеруючих потужностей. Теплова генерація майже знищена, постраждали і гідроелектростанції. Крім того, на літній ремонт ідуть АЕ

Джерело

Новости Украины