Українці повірили у стабілізацію економіки: споживчі настрої зросли

 Українці повірили у стабілізацію економіки: споживчі настрої зросли

Індекс споживчих настроїв зріс на 1,1 пункту – до 73,2 у липні – завдяки покращенню українцями оцінки свого матеріального стану, наміру робити великі покупи та очікуваного розвитку економіки протягом року. Про це свідчать дані щомісячного дослідження «Споживчі настрої в Україні» за липень 2022 року, що публікується організацією Info Sapiens за фінансової підтримки Dragon Capital.

Зменшилися індекси особистого матеріального стану та очікуваного розвитку економіки протягом п’яти років.

Показник, що характеризує стан матеріального стану українців, – індекс поточного стану – зменшився та становить 37,2, що на 1,1 пункту нижче за рівень цього показника у червні.

Складники цього індексу – індекс поточного особистого матеріального становища – знизився на 2,9 до 30,7, а індекс доцільності великих покупів зріс на 0,8 до 43,8.

Індекс економічних очікувань у липні зріс на 2,5 та становить 97,2 п.

Показник індексу очікуваної динаміки безробіття знизився на 4,3 і становить 133,3.

Індекс інфляційних очікувань зріс на 3,7 та становить 146,4. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців погіршилися: індекс девальваційних очікувань зріс на 5,4 і становить 157,5.

 Українці повірили у стабілізацію економіки: споживчі настрої зросли

«Основні індекси стабілізувалися в липні і статистично незначно змінилися проти червня 2022 року. Індекс поточного стану суттєво сповільнив темпи падіння, а індекс економічних очікувань навіть показав тенденцію до зростання. Водночас погіршуються очікування безробіття, інфляції та девальвації». Info Sapiens.

 Українці повірили у стабілізацію економіки: споживчі настрої зросли

Дослідження споживчих настроїв в Україні проводилося GfK Ukraine з червня 2000 року, а з 2019 року його проводить Info Sapiens. Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі опитування домогосподарств. Опитують 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна за статтю та віком, враховує міське та сільське населення, а також розмір населеного пункту.

  • Індекс споживчих настроїв скоротився на 4,9 пункту до 62,3 пункту у січні 2022 року через загрозу російської агресії.
  • 29 липня НБУ прогнозував, що буде з економікою, якщо війна продовжиться в 2023 році.
  • У липні інфляція в Україні перевищила 22%. Овочі вдвічі дорожчі, ніж торік.

Джерело

Новости Украины