Українці здобули премію Сахарова. Зеленський пообіцяв перемогти «так, щоб ніколи знову»


Українці здобули премію Сахарова. Зеленський пообіцяв перемогти "так, щоб ніколи знову"

Скриншот

Європарламент нагородив українців та президента Володимира Зеленського премією Сахарова за свободу думки. Під час промови глава держави заявив, що Сили оборони переможуть російських окупантів «так, щоб ніколи знову не було спроб позбавити Європу України і свободи».

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Глава Європарламенту Роберта Мецола заявила на церемонії, що премію отримує «хоробрий український народ, представлений президентом країни, обраними лідерами та громадянським суспільством».

Вона згадала цитату радянського фізика-ядерника та борця за права людини Андрія Сахарова: «Країна, яка не поважає права власних громадян, не поважатиме права своїх сусідів».

На нагородженні була присутня лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук, ветеранка і волонтерка АТО/ООС та Великої війни Юлія «Тайра» Паєвська, а також мер досі окупованого Мелітополя Іван Федоров.

Читайте також: Зеленський надав звання Героя України розвіднику, який підняв прапор у Снігурівці

«Коли ми переможемо, українці та всі європейці, ми переможемо саме так, щоб ніколи знову не було спроб позбавити Європу України і свободи. Ми переможемо так, щоб навіть намагань не було застосувати знову геноцидну політику проти наших людей – як в Україні, так і в усій Європі», – сказав Зеленський відеозв’язком із Києва.

За словами глави держави, «ми маємо дати і дамо нову дієву структуру безпеки для глобальної свободи і міжнародного правопорядку».

  • Щорічно премія вручається за захист прав людини і його основних свобод, розвиток демократії і відстоювання верховенства права, повагу до міжнародного законодавства, а також захист прав меншин.

Читайте також: П’ять Героїв України. «Золоту Зірку» отримали льотчик Karaya та ще четверо захисників — фото

Джерело

Новости Украины