Українка збирається в окупований Мелітополь до залицяльника, ризикуючи собою і дитиною

Украинка собирается в оккупированный Мелитополь к ухажеру, рискуя собой и ребенком

Джерело: фото з відкритих джерел

Щоб потрапити до тимчасово окупованого Мелітополя, тим, хто не отримав паспорт РФ, необхідно пройти фільтрацію в московському аеропорту Шереметьєво. 

Успішно проходять цю процедуру далеко не всі. Причому не можуть потрапити в підконтрольне РФ місто як місцеві жителі, так і українці з інших регіонів, які виявляють лояльність до країни-агресора. Раніше ми розповідали про те, що мешканка Запоріжжя — дочка "не останніх людей", як вона сама висловилася, отримала заборону на в'їзд на територію Росії до кінця "СВО". 

Цього разу до Мелітополя збирається потрапити мешканка Полтавської області (регіон змінено, — ред.). Жінка в Європі познайомилася з чоловіком з окупованого Росією міста. Про мешканців захоплених територій, які мандрують, маючи флеш-рояль паспортів, можна почитати у статті за посиланням. Так от, в українки з мелітопольцем зав'язалися романтичні стосунки і він кличе її до себе в окупацію. 

Ризики занадто високі

Цю історію в одному з чатів розповіла родичка жінки, яка проживає в РФ.  Росіянка поділилася нею, щоб отримати від користувачів мережі відповіді на хвилюючі запитання. Жінку цікавить, чи може молодий чоловік оформити на дитину-підлітка її родички документи, щоб фільтрацію в Шереметьєво проходила тільки вона. 

"Тоді мати в консульстві РФ десь у Європі пише на громадянина РФ довіреність супроводжувати, реєструвати місце перебування, представляти інтереси в освітніх та лікувально-профілактичних закладах. А також УВМ МВС і подавати заяву на ВНЖ. З чітким розумінням того, що найближчі кілька років вона може не побачити свою дитину, яка житиме з залицяльником у чужій країні", — відповідають жінці в чаті.

"Якщо вона не пройде Шереметьєво, а дитина з «залицяльником» в'їде в РФ? Далі що? Не майтеся дурнею. Залицяльник/молодий чоловік не займатиметься дитиною: реєстрація за місцем перебування, поліклініка, школа, одягнути і погодувати. Буде!?", — продовжує інший коментатор. 

"Не вигадуйте, якщо маму не пропустять, її хлопець спокійно наземно вивезе дитину. Або попросить у мами велику суму грошей на квитки назад у Європу. Шантажуючи дитиною. І що мама зробить?", — пише ще один користувач мережі. 

Мовне питання

Крім того, чи варто її родичці довіряти дитину малознайомому чоловікові, та ще й в окупованому ворожими військами місті, жінку хвилювало мовне питання. Конкретно її цікавило, як йдуть справи з українською мовою в мелітопольських школах. Мовляв підліток бачив російську мову тільки в інтернеті та практично нею не розмовляє. 

На це в коментарях відповіли, що якраз Мелітополь — дуже зручне місто для переходу з української на російську, оскільки там усі знають обидві мови. Ну, було б дивно, якби в українському місті не знали української мови. 

На ділі ж окупанти продовжують боротися з україномовним населенням тимчасово підконтрольного їм регіону. Дорослих одразу ж записують у вороги народу, а з дітьми проводять виховні бесіди в навчальних закладах. 

До слова, на початку навчального року 2023/2024 стало відомо: українську мову захотіли вивчати 46% учнів.  І озвучила ці цифри тоді ще "міністр" освіти Запорізької області Олена Шапурова. Пропаганді довелося терміново "спростовувати" цю інформацію.  

Від редакції 

Найімовірніше, в українки виникнуть проблеми ще на етапі проходження фільтрації в Шереметьєво. Росіяни навіть місцевих жителів, які повертаються додому, не хочуть пускати, а тут жінка з підконтрольної Україні території, яка раптом зібралася в Мелітополь за два з половиною роки з моменту його окупації. Та й якщо їй вдасться, в окупованому місті україномовній родині пильну увагу загарбників забезпечено. 

Джерело

Новости Украины