Унікальну мозаїку на поліклініці УМВС почали знищувати в Чернігові

Мозаїчне панно «Лікарі», яке прикрашає будівлю поліклініки УМВС на проспекті Миру 217, почали руйнувати. Вона була створена у 1986 році за проєктом відомого чернігівського митця Євгена Павлова, автора панно «Материнство», нещодавно демонтованого з пологового будинку.

За сумною іронією долі, для того аби побачити і цю мозаїку в тому числі, з Києва до Чернігова прибули туристи.

— Приїхали гості з Києва ходити мозаїчною екскурсією — і в цей самий час ми дізнались про те, що пошходжено чудовумозаїку «Лікарі» Євгена Павлова на фасаді полікліники УМВС. З центральної частини мозаїки, щоправда обережно, зняті чотири кісони. В самій стіні пробиті дві діри. Для чого саме незрозуміло, але судячи з усього там буде вихід вентиляції. У цієї мозаїки є авторство, це твір мистецтва і його руйнування – це вандалізм, — прокоментувала ситуацію керівниця спільноти «Чернігів монументалізм» Олена Загрєбіна.

Ми намагалися зв’язатися з керівництвом поліклініки аби дізнатися, які саме ремонтні роботи проходять на будівлі та що саме чекає на мозаїку. Однак, отримати коментар, зрештою так і не вдалося.

Олена Загрєбіна розповіла що вона та Дмитро Сіліч, який також займається збереженням та популяризацією монументального мистецтва приходили до керівництва поліклініки. Вдалося з’ясувати, що через мозаїчне панно і справді виводять вентиляцію.

Демонтувати те що лишилося від мозаїки, начебто, вже не планують але оскільки поліклініка напряму підпорядковується Міністерству внутрішніх справ, то бодай якось вплинути на їхні дії практично неможливо.

— Такі ситуації будуть продовжуватися поки твори монументального мистецтва у Чернігові не мають жодних документів. Як би вони були зареєстровані офіційно, то можна було б прийти до поліклініки та вказати, що вони своїми діями порушують закон. Мабуть треба просто обійти усі установи, де нині розташовані мозаїки та пояснити, що вони мають цінність і руйнувати їх не можна, — наголосила Олена Загрєбіна.

Активісти пообіцяли, що спробують врятувати мозаїку. Яким чином це робитиметься поки невідомо. Але скоріше за все, і це на жаль у найкращому випадку, на неї чекає доля іншої мозаїки Євгена Павлова «Материнство», яка була демонтована і тепер знаходиться на збереженні в обласному художньому музеї.

Про розвиток подій довкола руйнування мозаїчного панно ми інформуватимемо і надалі.

Нагадаємо, що лише минулого місяця у Чернігові відбувся фестиваль монументального мистецтва «Перезавантаження» під час якого, зокрема, про унікальні мозаїки нашого міста, довідалися туристи з інших регіонів. І нині, коли до Чернігова, спеціально аби подивитися на них, почали приїздити люди з усієї країни, над черговою мозаїкою нависла небезпека.

Найдавнішу мозаїку Чернігова — розташовану на міському палаці культури, — минулого року внесли до реєстру пам’яток історії. Її також планували знищити під час ремонту будівлі. Однак, завдяки діям небайдужих містян, все ж таки вдалося зберегти.

Источник

Новости Украины