Університети Львова. ТОП-підбірка вишів з неймовірною архітектурою, — ФОТО

Львів — не просто туристична Мекка чи культурна столиця, а ще й інтелектуальний центр України. Тут розташовується близько 30 ВНЗ, частина з яких заворожує красою архітектури. Сайт 032.ua публікує ТОП-університетів Львова, які без перебільшення є шедеврами архітектури. 

Львівський національний університет імені Івана Франка

Франковий університет є однією з візитівок Львова. Це один з найстаріших університетів України та Східної Європи, адже його заснували ще у 1661 році.

Головний корпус, Фото: Франковий університет

Будівлю головного корпусу зводили у 1878-1881 роках за проєктом архітектора Юліуша Гохберґера. Вона призначалася для Галицького сейму. Робота виконана у стилі неоренесансної архітектури Відня першої половини XIX століття.

Вхід до університету, Фото: Wikipedia

Архітектурна велич головного корпусу ВНЗ, який розташовується на вулиці Університетській, завжди приковує увагу гостей міста, які полюбляють тут фотографуватися. Перед університетом на площі є пам’ятник Івану Франку, а за ним розміщений парк, який вважається найстарішим міським парком в Україні.

Національний університет “Львівська політехніка”

Львівська політехніка розташовується по сусідству з Франковим університетом. Цей ВНЗ є найстарішим технічним закладом вищої освіти України, його історія починається з 1816 року.

Львівська політехніка, Фото: lviv1256.com

Головний корпус розташовується на вулиці Бандери і є ще однією архітектурною окрасою міста. Збудований він у 1877 році у неокласичному стилі

На фасаді будівлі розміщені скульптури, що уособлюють Інженерну науку, Архітектуру та Механіку. Під фігурами встановлений латинський напис “Litteris et Artibus” (у перекладі означає “Наукам і ремеслам”).

Головний корпус, Фото: stezhkamu.com

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності

Університет через його неймовірний вигляд охрестили “львівським Хогвартсом”.

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, Фото: сайт вишу

Початково будівля була збудована як Дім військових інвалідів за проєктом Теофіла ван Гансена.

“Львівський Хогвартс”, Фото: Wikipedia

Зведена в середині XIX століття із цегли жовтого та червоного кольору. Довжина головного фасаду — 165 метрів. На фасаді донині збереглися 26 скульптурних елементів та 8 барельєфів.

Львівський національний медуніверситет імені Данила Галицького

Є одним з найбільших та найстаріших медичних навчальних закладів України.  Розташовується на вулиці Пекарській і є ще однією архітектурною перлиною Львова. Свій вік медуніверситет відраховує з 1784 року.

Львівський медуніверситет, Фото: Wikipedia

Раніше у головному корпусі медуніверситету функціонувала дерматологічна (шкірно-венерологічна) клініка. Будівля споруджена у 1912–1914 роках за проєктом невідомого архітектора. Тут також діють інші навчальні корпуси ВНЗ. Між ними є пам’ятник медикам, які загинули під час Другої світової війни, відкритий 1975 року.

Головний корпус медуніверситету, Фото: Історична правда

Читайте також: «Love, peace, freedom». Легенда «львівської Хіпляндії» Алік Олісевич

Источник

Новости Украины