Усиновлення дітей на Вінниччині: що потрібно знати

За інформацією: Суспільне Вінниця.

pexels, ілюстративне фото

Чотири дитини з Вінниччини усиновили в 2023 році, а з початку повномасштабної війни нову родину отримали 22 дитини. Про особливості усиновлення під час війни та хто може стати усиновлювачем — Українському Радіо Вінниця розповіла заступниця начальника обласної служби у справах дітей, начальниця відділу усиновлення та сімейних форм виховання Оксана Йосипчук.

Кількість охочих всиновити дітей збільшилась

"З початку повномасштабного вторгнення кількість охочих всиновити дитину збільшилась. Минулого року у нас було 27 кандидатів-усиновлювачів, то станом на 1 березня 2023 року у нас вже їх 55. Зазвичай кандидати усі хочуть всиновити меншу дитину, до 3 років, від 3 до 5. Є дітки, які мають захворювання, і ті, хто їх всиновлюють, не дуже хочуть зіштовхуватись із такими проблемами. Ще одна проблема: є діти у великих родинних групах. А роз'єднання їх не передбачається. Тільки у разі, коли вичерпані всі можливості разом влаштувати разом дітей. На сьогодні в нашій області на обліку перебувають 516 дітей, яких можна всиновити, 412 з цих діток вже влаштовані в сімейні форми виховання. 100 дітей у закладах залишаються", каже Оксана Йосипчук.

Особливості усиновлення під час війни

"Війна внесла свою кальку. Це здебільшого торкнулося іноземних усиновлювачів, адже з початку війни іноземне усиновлення у нас стало неможливим. Дотепер у нас іноземці не займаються всиновленням. Для українців змінилося для тих, хто в зоні бойових дій. У нас в області не змінилося, як брали на облік діток такі вимоги законодавства і залишилися. Перші два тижні війни, звісно, були важкими, потім почали відновлювати навчання".

Хто може стати усиновлювачем

"Для цього потрібне бажання і не лише. Людина має підтвердити вимоги: паспортні дані, доходи на членів родини і на дитину, яку хочуть всиновити, чи вистачить їх, стан здоров'я, умови проживання, згода всіх членів сім'ї. Усиновлювачами можуть стати і громадяни України, і якщо хтось із подружжя іноземець, але проживає родина в Україні. Коли перевірять усі документи і все підтверджується, то родину відправляють на навчання. Триває воно два тижні, але через те, що багато охочих, в часі воно відтерміновується, може початися не відразу".

Нагляд за сімʼєю після всиновлення

"Після всиновлення нагляд здійснюється за таким алгоритмом: щорічне відвідування сім'ї, перевіряється цільове використання виплат за всиновлення. Якщо все благополучно це один раз на рік, якщо є якісь звернення чи спостереження то частіше. Перших три роки ми навідуємося раз на рік, після раз на три роки, знову ж таки за умови, якщо все добре. До 18 років Служба у справах дітей буде контролювати, і це все зберігається із таємницею усиновлення".

Новости Украины