Утримати кожного учня. Як будуть навчатися харківські діти з 1 вересня

Аби не втратити школярів, учителі розробили кілька форматів навчання. Дітям запропонують другу зміну разом з однолітками або самостійне опрацювання, майже як у вищих навчальних закладах.

Харківська освіта найбільше потерпає від окупантів. Якщо не щоночі, то через одну Росія знищує освітні заклади. Першого вересня навіть понівечені школи почнуть навчальний рік 2022/2023. Ба більше, вони намагаються втримати своїх учнів у будь-який спосіб і пропонують різні варіанти здобуття освіти онлайн.

Харківська область через пів року російської війни залишається на третьому місці за кількістю зруйнованих і пошкоджених будівель освітніх закладів. Зараз російські окупанти трохи знизили градус своєї ненависті до шкіл у Харкові та передмісті, а от у червні-липні били ракетами мало не щоночі. Були такі школи, по яких завдавали нищівних ударів кілька разів. Так, загальноосвітня школа №78 у Слобідському районі зазнала кілька атак високоточною зброєю з території Росії. За даними Харківськоої обласної військової адміністрації, загалом у регіоні зруйнована 21 школа, пошкоджено ще 210 (див. графіку). Це — третина від загальної кількості освітніх закладів. Доля ще 150 шкіл залишається невідомою: вони на тимчасово окупованих територіях.

Але навіть ті школи, які окупанти вирішили зруйнувати дощенту, відкриються у новому навчальному році. Тому що харківські школи — це не тільки приміщення, але в першу чергу діти, викладачі. У місті вирішили спробувати втримати кожного, хто до 24 лютого був учнем однієї із харківських шкіл.

«Був розпач: виїхала майже половина дітей»

За п’ять днів до першого вересня міграція харківських школярів продовжується. Хтось приносить документи до школи, а хтось забирає, щоб розпочати навчання у більш безпечному місці. Точної цифри на позначення дітей, які виїхали з Харківщини до інших областей України, немає. Прийнято вважати, що це близько 40% від загальної кількості учнів. Ще приблизно 20-25% дітей разом із батьками опинилися за кордоном і не планують повертатися до міста, поки не зміниться безпекова ситуація. Особливо гостро відсутність дітей влітку відчули маленькі школи, де до війни навчалися по 600-700 дітей. Для них втрата кожного — болючий удар, адже набрати нових ніде. Окрім того, якщо навесні дитина могла навчатися в кількох українських школах (документи лишалися у Харкові, а уроки відвідувала, наприклад, у Мукачево), то зараз треба обрати один освітній заклад. Це вимога Міністерства освіти і науки.

«Коли влітку батьки почали забирати документи, був просто відчай. Майже щодня. Хтось просто попереджав, що поїхав і навіть документи не забиратиме. У якийсь момент ми зрозуміли, що у нас залишиться близько половини дітей. Тоді почали  «мозковий штурм», щоб придумати, як заохотити дітей і в першу чергу батьків залишитися», — розповіла UA-NEWS.in.ua завучка однієї зі шкіл Основ’янського району.

Окупанти понівечили більше 200 шкіл на Харківщині. Фото: Сергій Козлов.

Щоби не втратити дітей, що опинилися в країнах Європи і навіть в Австралії, розробили два формати навчання — синхронний дистанційний для тих, хто не поїхав і асинхронний для тих, хто ходить до шкіл інших країн.  

Великі школи, де до війни в одній паралелі було по чотири і більше класів, не відчули великого переїзду дітей. Наприклад, так було у спеціалізованій школі з поглибленим вивченням окремих предметів №11 (Немишлянський район). У ній залишилися майже всі учні, і принесли документи батьки дітей з П’ятихаток та Північної Салтівки, де переважна більшість шкіл знищена. У школі так само мріють дійти до перемоги України з усіма своїми дітьми.

«Рух дітей досі триває. Хтось приносить документи, хтось забирає. Але ми боялися, що він буде більшим. У нас забрали документи менше 20 дітей. Ми дійсно робимо все для того, щоб кожна наша дитина навчалася саме в нашій школі», — говорить директорка школи Світлана Проценко.

За кордоном на кінець серпня лишається приблизно чверть учнів цієї школи. Вони матимуть змогу в першу зміну навчатися на тимчасовому місці перебування, а за окремим розкладом — у харківській школі. На освітній платформі Human, яку обрала більшість шкіл Харкова, для них будуть викладати навчальні матеріали, тренувальні тести і роботи для оцінювання знань. Крім того, діти зможуть у режимі реального часу спілкуватися з учителями і отримувати консультації за окремим розкладом. На цій же онлайн-платформі будуть електронні щоденники усіх учнів з оцінками і завданнями. 

У другу зміну

Розклад дзвоників у харківських школах буде «довоєнний», але деякі уроки, говорять учителі, триватимуть не більше 25 хвилин онлайн, залишок часу буде на самостійну роботу. Але це має бути закріплення матеріалу і ні в якому випадку не опрацювання нової теми. Дехто не виключає, що закордонним учням доведеться навчатися потроху ще й в суботу, оскільки по буднях навантаження буде завелике, особливо в старших класах.

У харківському ліцеї №89 вирішили трохи інакше боротися за учнів: тут навчання для всіх буде у другу зміну, щоб на уроки встигали діти, які виїхали за кордон.

«Усі класи нашого ліцею будуть починати наступний навчальний рік в дистанційному режимі. Класи з дистанційною формою навчання у другу зміну дають можливість учням, які знаходяться за кордоном, в першій половині дня відвідувати навчальні заняття офлайн в місцевих школах, а в другій половині дня, за бажанням та можливістю, зустрітися онлайн з нашими вчителями», — говорять у ліцеї.

Готуються до навчання і в тих школах, які зруйнувала Росія. Фізично учителі не зможуть прийти до них, але будуть проводити уроки за бажанням із сусідніх районних шкіл. У Харківській міськраді говорять, що будівлі відновлять після війни, а школа — це не приміщення, а в першу чергу люди. За даними чиновників, у Харкові лишається приблизно чверть учнів, ще 25% виїхали за кордон, усі інші тимчасово перебувають в інших областях України. Більша половина учителів, приблизно 55%, так само залишаються у місті.

«Ми прийняли рішення дати всім можливість отримати освіту дистанційно. Усі педагогічні колективи Харкова роботоздатні, у тому числі тих шкіл, які були знищені», — повідомила UA-NEWS.in.ua директорка департаменту освіти Харківської міської ради Ольга Деменко. 

Урок про місто Героїв 

Найважче, визнають і педагоги, і чиновники, цьогоріч буде першачкам. Їм доведеться знайомитися з учителькою онлайн, вперше сідати за парту біля монітору. Міністерство освіти і науки України рекомендувало школам присвятити перший урок безпеці офлайн та онлайн — на вулиці, у громадських місцях, у цифровому середовищі. Це має бути невимушена бесіда про те, що колись може врятувати дитині життя.

У харківській школі №11 вирішили, що перший урок, окрім безпекових моментів, обов’язково буде присвячений ще й місту-герою і місту Героїв, Харкову.

Джерело

Новости Украины