Увага! ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ! — Новости Бердянска

У Запорізькій області на протязі 2021 року було зареєстровано 3 випадка захворювання на ботулізм (5 постраждалих, 2 померлих)

Увага! ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!

У листопаді поточного року у м. Бердянськ було зареєстровано випадок ботулізму, 2 постраждалих. Захворювання пов’язане з вживанням річкової риби домашнього виготовлення.

Що ж таке ботулізм?

Ботулізм – це токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник постійно існує в ґрунті, утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження. Наприклад, через забруднені клостридіями фрукти і овочі, неправильно консервовані продукти. Також через ковбаси, шинку, копчену та в’ялену рибу, особливо річкову. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Симптоми ботулізму.

Перші симптоми можуть з’явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Тільки якщо у продукті був ще супутній збудник. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, порушення зору («сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Також може змінитися тембр голосу.

Дуже важливо негайно звертатись за спеціалізованою медичною допомогою. Протягом перших 4 діб ввести хворому протиботуліністичні сироватки.

Бердянське управління Держпродспоживслужби в Запорізької області вкотре звертається до мешканців нашої громади з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі рибу, м’ясні та рибні продукти домашнього виготовлення. Суворо дотримуватись технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні  та реалізації харчових продуктів.

Також нагадуємо, що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.

Шановні мешканці нашої громади! Ми наполегливо просимо вас за перших ознак захворювання негайно звертатися за медичною допомогою!

Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. 

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.

 

Головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного  нагляду

та організації розслідування спалахів управління державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства Головного управління

Держпродспоживслужби в Запорізькій області

Лариса Гашицька

Источник

Новости Украины