Узбекистан просить підтвердити затримання своїх громадян, які воюювали на Харківщині

Посольство Узбекистану просить Міністерство закордонних справ України надати інформацію щодо полону громадян Узбекистану.

Один громадянин Узбекистану стверджує, що працював без документів в Росії, тому його відправили воювати до України. Інший, студент, приїхав стріляти заради грошей.

10 вересня журналіст Юрій Бутусов опублікував відео про прорив українських захисників у тил окупантів біля міста Балаклія в Харківській області, знищення техніки та загарбників. На відео є допит двох окупантів, які кажуть, що вони родом з Узбекистану. Відповідне відео опубліковано в YouTube-каналі Юрія Бутусова.

«Група під командуванням командира з позивним «Барс» з розвідки 25-ї повітряно-десантної бригади глибоко прорвалась у тил російських військ під Балаклією та влаштувала результативну засідку на російську колону, знищила та захопила кілька одиниць техніки разом з екіпажами. Важко пораненому, якого кинули свої, надана допомога, за його життя б’ються українські лікарі», — повідомив Бутусов.

Один із полонених розповів, що він — родом із Самарканду (Узбекистан), там у нього залишилися матір і тато. Працював на будівництві у Москві, не маючи документів, тому його начебто примусово відправили воювати до України. У машині, яку виявили українські військові було разом із ним п’ятеро людей. Ім’я свого командира він не згадав, припустив, що той має позивний — «Технік».

Окупант не зміг розповісти й де він з іншими військовими ночував — місцевості не знає. Він запевняє, що не хотів їхати воювати. Під час допиту загарбник плакав.

«Я без документів п’ять років працював. Я не хотів сюди приїхати. Відправили сюди. Без документів був я. Ні, ніде я не був [Чи був у Бучі, Київській області — ред.]. Тільки приїхав», — сказав окупант.

Іще один окупант розповів, що також приїхав із Самарканду, студент. Він був у складі приватної воєнної компанії «Редут». На питання, навіщо приїхав воювати, сказав, що він студент і йому потрібні гроші.

«Був у Росії. Ахмедов Мухріддін. Узбекистан, Самарканд, 22 роки. Ніде не служив, приватна воєнна компанія «Редут». Мінометна батарея, 120-й міномет. Не знаю назви, звідки їхали. Привезли на «КамАЗі». Зі мною ще один хлопець був. Я жив у Росії, Москва. Студент», — сказав загарбник.

Після публікації відповідного відео посольство Республіки Узбекистан в Україні звернулося до Міністерства закордонних справ України з проханням надати інформацію щодо ймовірного полону українськими захисниками двох громадян Узбекистану, які воювали в Харківській області. 

«У соціальних мережах розповсюджується відеоролик, на якому зображено затримання Збройними силами України, як стверджується, двох узбекистанців, які воювали на території цієї країни. З метою отримання з цього приводу докладної та достовірної інформації посольство Республіки Узбекистан в Україні надіслало офіційну ноту на адресу Міністерства закордонних справ України», — зазначили в посольстві.

Як писав UA-NEWS.in.ua, 21-річний окупант Микола Тарасов розповів, що він з іншими військовими обстрілював із самохідної артилерійської установки «Акація» Чугуївський район Харківської області п’ять разів на тиждень.

Джерело

Новости Украины