З 2025 року вчителям у школах, де мало учнів, не платитимуть зарплати з субвенції: як це вплине на школи Буковини

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Учні в одній з буковинських шкіл. Суспільне Чернівці

У п'яти громадах Чернівецької області є малочисельні школи, де навчаються від 12 до 43 учнів. З наступного навчального року зарплати вчителів у таких закладах не зможуть фінансувати з освітньої субвенції. Через це є ймовірність, що деякі школи закриють. Суспільне Чернівці розповідає, яких громад це стосується та що планують робити.

За наступного навчального року з освітньої субвенції не фінансуватимуть зарплати вчителів у закладах, де навчаються менше ніж 45 дітей, а з вересня 2026 року – у закладах, де менш як 60 учнів. Таке рішення ухвалив уряд у березні, повідомили на сайті Міністерства освіти. Водночас це рішення не стосується початкових шкіл.

У Чернівецькій області є 5 закладів, де менше як 45 учнів: у Рукшинській, Ставчанській, Кельменецькій, Кострижівській та Новоселицькій громадах. Про це повідомили на Facebook-сторінці обласного департаменту фінансів. На виплату зарплат вчителів, які працюють у цих закладах, цьогоріч з держбюджету спрямують орієнтовно 7,5 мільйонів гривень.

Щодо наступного року громади мають вирішити: оплачувати зарплати вчителям з місцевого бюджету, довозити дітей до інших шкіл чи реорганізовувати школи як філії опорних закладів.

Що про це кажуть у громадах

У Рукшинській громаді малочисельними є дві гімназії: Рашківська та Пригородоцька. Грошей на фінансування зарплат вчителів у місцевому бюджеті немає, розповіла у коментарі Суспільному начальниця відділу освіти, культури молоді та спорту Наталія Філіпчук.

У Рашківській гімназії є 37 учнів, 10 з яких – за кордоном. У класах навчаються по п'ять дітей, понад половина з них за кордоном. Через це є ймовірність, що гімназію закриють – проєкт рішення про це розглянуть на сесії сільради.

"Ми проаналізували багато факторів, зокрема, народжуваність. Рашківську гімназію немає сенсу залишати початковою, бо там критична наповненість класів. Нові класи можна відкривати від п'яти дітей. Провели громадське обговорення, але люди болюче сприймають це й не підтримали проєкт про ліквідацію школи. Але це вирішуватимуть депутати", – каже Філіпчук.

Пригородоцьку гімназію, де зараз є 47 дітей, планують зробити початковою, а дітей старших класів довозитимуть до Рукшинського ліцею. До цього закладу вже підвозять дітей, які закінчили 9 клас й здобувають освіту в 10 та 11 класах.

Розглядати питання організацію в гімназії початкової школи планують наступного року.

"Ми не можемо утримувати з місцевого бюджету неефективну мережу, бо в громаді критично впала наповнюваність бюджету", – каже Філіпчук.

За її словами, зараз у громаді немає вакансій для вчителів. Водночас повідомляють сусідні громади, про те, що на їхні вакансії можуть з'явитися працівники.

У Ставчанській сільській громаді одна з п'яти шкіл є малочисельною. Наразі там навчаються 41 учень та працюють 10 вчителів. Якщо фінансувати зарплату з місцевого бюджету, то на це потрібно передбачити орієнтовно 2 мільйони гривень, розповів у коментарі Суспільному голова громади Роман Руснак.

За його словами, якщо до 2025 року у школі не наберуть 45 дітей, то рішенням сільради його реорганізують у філію опорного закладу. Так зможуть зберегти заклад й ставки вчителів.

Читати ще

Читати ще На Буковині призупинили й реорганізували роботу шести малочисельних шкіл: які та навіщо

Новости Украины