З бюджету Чернівців не зможуть профінансувати протезування військових — Клічук

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Військовим вживляють титановий імплат й до нього кріплять протез. Суспільне Чернівці

З міського бюджету Чернівців не зможуть профінансувати протезування військових з ампутаціями, яке проводить "Благодійний буковинський фонд протезування". Йдеться про остеоінтеграцію — вид протезування, витрати на який не компенсують з державного бюджету.

Про це повідомив міський голова Роман Клічук на пресконференції.

Раніше у міськраді відбулося засідання комісії щодо можливості фінансування остеоінтеграції за участі голови фонду протезування Богдана Аксенина, який звертався щодо допомоги покрити борг за операції.

"Попередньо ми це обговорювали. Міська влада не має права переказувати гроші на громадські організації. Тому перерахувати гроші з місцевої громади насправді можливості немає у законний спосіб. Тут виключно треба звертатися до меценатів", — каже Клічук.

На думку Клічука, організації потрібно було раніше звернутися щодо фінансування до НСЗУ, а тепер їм потрібно розраховувати лише на гроші меценатів.

Громадська організація "Благодійний буковинський фонд протезування" організовує операції із вживлення протезів у кістку. Вживлені протези люди відчувають, як власну ногу чи руку, а також поверхню, якою ходять, та силу натиску. Такий вид протезування потрібен бійцям, які мають високу ампутацію. В Україні протезування військових є безкоштовним, однак держава не покриває витрати саме на остеоінтеграційне протезування, каже голова організації Богдан Аксенин.

Він організував операції для трьох бійців. Їх прооперував ортопед-травматолог Муньєд Аль Мудеріс з Австралії. Одному бійцю подовжили кістку, аби до неї можна було прикріпити імплант. Операції з остеоінтеграційного протезування є дорогими, одна коштує приблизно 40 тисяч доларів. Частину грошей фонд зібрав через благодійні пожертви, а частину — досі боргує.

Детальніше про це ми розповіли у відео:

Читати ще

Читати ще «Через такий протез можеш відчути камінчик». У Чернівцях військовим з ампутацією вперше вживили протез у кістку

Читати ще Протез відчувають, як власну ногу: у Чернівцях фонд боргує понад 80 тисяч євро за операції з протезування військовим

Новости Украины