З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 56 тисяч вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 19 жовтня, здійснено 42 виїзди, під час яких виявлено 111 боєприпасів.

Зокрема,19 жовтня піротехнікиХмельницької області шляхом підриву в спеціально відведеному для цього місці знищили два 76 мм артилерійські снаряди часів Другої світової війни. Перший артснаряд днем раніше виявили власники приватного домоволодіння в селі Жищинці Городоцького району під час проведення землерийних робіт, ще один – знайшли громадяни в урочищі «Чорний ліс», Ярмолинецького району, під час збирання грибів.

Своєю чергою піротехніки ДСНС у Дніпропетровській області тричі залучалися до робіт зі знешкодження боєприпасів. Так, 19 жовтня на території садового товариства, розташованого у селі Вільне, Криворізького району, пораючись на городі, власник однієї з дільниць виявив застарілу гранату Ф-1. Днем раніше у місті Новомосковськ під час збирання грибів  місцевий мешканець натрапив на підозрілий предмет, що виявився сучасним артилерійським снарядом калібру 125мм. Також, в лісі, неподалік селища Гвардійське, Новомосковського району, чоловік, збираючи гриби, знайшов сучасну протитанкову міну ТМ-62м. Піротехніки знешкодили боєприпаси шляхом контрольованого підриву.

18 жовтня столичні піротехніки тричі залучалися до вилучення та знешкодження боєприпасів часів Другої світової війни. Так, у лісах Деснянського району м. Києва на вул. Радистів, вул. Крайній та просп. Лісовому громадянами виявлено 2 артилерійських снаряди Д-76 мм, 1 артилерійський снаряд Д-122 мм та 1 артилерійський снаряд Д-150 мм. Групою піротехнічних робіт Мобільного рятувального центру швидкого реагування боєприпаси вилучено та знешкоджено на полігоні.

Того ж дня у Київській області піротехніками міста Біла Церква шляхом підриву в спеціально відведеному місці знищено 37 одиниць застарілих снарядів часів Другої Світової війни, що були виявлені в урочищі «Товста», Білоцерківського району. Під час контрольного обстеження місцевості в смт Калинівка Макарівського району було виявлено мінометну міну, а також фугасну гранату в с. Велика Бугаївка Васильківського району. Дані вибухонебезпечні предмети були знешкоджені шляхом підриву у завчасно визначеному кар’єрі для знищення вибухонебезпечних предметів.

У Львівській області протягомвихідних днів піротехніки ДСНС України вилучили та знищили 6 вибухонебезпечних предметів, а саме: у с. Задвір’я Буського району – 2 одиниці 76 мм. артилерійських снарядів; у с. Бережани Пустомитівського району – реактивний снаряд М-30 калібром 300 мм; у м. Кам’янка-Бузька – 120 мм мінометну міну; у с. Поздимир Радехівського району – 52 мм. артилерійський снаряд; у с. Гаї-Смоленські Бродівського району – ручну протитанкову гранату РПГ-40. Усі небезпечні знахідки транспортовано до спеціально відведених місць та знешкоджено у встановленому порядку із дотриманням усіх вимог безпеки.

Упродовж минулого тижня надзвичайники Чернігівщини 13 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів, які були виявлені в Ічнянському (тричі), Городнянському (двічі), Корюківському (двічі), Прилуцькому (двічі), Бахмацькому, Козелецькому, Куликівському та Ріпкинському районах. Знищено у встановленому порядку 28 боєприпасів, з них 11 артилерійських снарядів калібром 45, 76, 85, 122 та 152 мм, 11 мінометних мін калібром 50 та 82 мм, 6 авіаційних бомб АО-2,5, АО-10, АО-25.

Крім того, тривають роботи щодо розмінування звільнених територійДонецької та Луганської областей. Так, упродовж 19 жовтня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 2,36 га території та виявлено і вилучено 34ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 56 тис. 359 вибухонебезпечний предмет, у тому числі 1 тис. 161авіаційнубомбу.

Тож, з метою запобігання нещасним випадкам серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмета або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам’ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Источник

Новости Украины