З турботою у кожній петельці. Як у Сумах діє львівське соціальне підприємство «Vbrani»

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

Віта спочатку планувала зареєструвати у проєкті свою маму, потім спробувала і сама, бо говорить, рукоділля у її житті давно: "Там запрошувала пані поважного віку і я подумала про свою маму, але так як вона знаходиться у районі, потрібно було самій зрозуміти, що в’язати, щоб я їй могла пояснювати і я спробувала, дивлюсь, у мене теж виходить, і навіть є у мене час і це не так складно. Це і додатковий заробіток і ще дуже цікаво мені в’язати".

Віта Кислощаєва — майстриня соціального підприємства «Vbrani». Фото: Суспільне Суми

Зараз за один вечір жінка може зв’язати шапку, за пару вечорів виготовляє шарф. "Звільняю собі час, щоб домашню роботу ніяку не робити, чимсь особистим не займатися, чи сходити до театру, чи на каву з подругою, коли у мене вільний час, я за вечір можу її зв’язати", — ділиться жінка.

Фото: Суспільне Суми

Організатори проєкту дають жінкам замовлення на виготовлення виробів, всі отримують однакові нитки, потрібні розміри та схеми для в’язання.

Команда проєкту. Фото з соцмереж «Vbrani».

Потім команда організаторів займається збутом виробів, а майстрині отримують кошти за свою роботу.

Фото з соцмереж «Vbrani»

В асортименті шкарпетки, рукавички, шарфи та шапки, крижми, підтарільники, авоськи та домашні капці.

Фото з соцмереж «Vbrani»

Пані Любов – переселенка з Бахмуту. У Сумах живе півтора року.

Любов Євстаф’єва — майстриня соціального підприємства «Vbrani». Фото: Суспільне Суми

Розповідає, в’язання завжди було її хобі, а завдяки такому проєкту, тепер воно приносить додатковий дохід. Останній раз на замовлення виготовила 20 шарфів. "Зареєструвалась, мені подзвонили дівчата, потім прислали ниточки. Дуже подобається, в’яжу я давно, мені 69 років, усі всіх обв’язала і онуків і дітей. Це і хобі, і дохід і чимось займаюся", — говорить жінка.

Команда проєкту. Фото з соцмереж «Vbrani»

Ольга Полицька – одна з менеджерок, говорить, зараз в основному працюють над великими замовленнями компаній, останній раз виготовляли партію із 400 рукавичок. Також вироби реалізовують у соцмережах і магазинах. Замовлення розподіляють рівномірно між усіма учасницями. Найбільший їх осередок у Сумах – понад 20 жінок.

"Головною метою проєкту є підтримка старших жінок передусім фінансова, адже за їхню роботу вони отримують стипендії, вони отримують оплату за свою працю, і ми їм надаємо психологічну підтримку, окрім того, це коло однодумців, ми створюємо таке собі ком’юніті", — розповіла жінка.

Фото з соцмереж «Vbrani»

Говорить, таку назву придумали, як асоціацію до домашнього затишку: "На заході бабуся коли тебе збирає кудись, любить казати «ти тепло вбралась?» за тебе переживають, щоб ти був тепло одягнений, щоб ти був у шарфі, в шапці, в рукавичках, тому вбрані – це у нас така асоціація з бабусями".

Читати ще

Читати ще Мікрогранти для ветеранів. Як отримати грант на розвиток власної справи на Сумщині

Новости Украины