За день після відкриття пляжного сезону у Хмельницькому районі втопилося троє людей

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

За день після відкриття пляжного сезону у Хмельницькому районі втопилося троє людей, двоє з них — це діти. З початку 2024 року на водоймах загинули 24 людини.

Про це Суспільному розповів заступник начальника відділу пожежно-профілактичної роботи Хмельницького райуправління ДСНС Олександр Ленюк.

"Протягом вчорашньої доби маємо три загибелі. Це діти 2010, 2013 року народження під час необережного купання в невстановленому місці, а також є загибель людини 1995 року народження, яка втопилась під час риболовлі".

Рятувальний пост на міському пляжі у Хмельницькому, 3 червня 2024. Суспільне Хмельницький

Із його слів, купатися слід у відведених для цього місцях. В області таких 29 , обстежених водолазами.

"Всі сторонні, небезпечні предмети з акваторії дна забираються. Обладнане має бути це місце постом, на якому здійснюється чергування рятувальників, з усіма необхідними рятувальними засобами. Не запливаємо за визначену зону, за буйки, не підпливаєм близько до човнів та інших моторних суден".

Фельдшер Хмельницької рятувальної служби Віталій Атаманчук, який працює на цій службі 11 рік, каже: відпочивальників доводилося рятувати.

"Витягували, і не раз. Слава Богу, всі живі-здорові. По-перше, людина запливає за буйки. По-друге, хоче показати, що вона вміє плавати, а інша — не вміє плавати. Звичайно, хто йде? П’яний або дитина".

Інструкторка "Червоного хреста" Ірина Юрчишина на міському пляжі показала, як, за необхідності, надати допомогу до приїзду "швидкої".

"По-перше, треба за 10 секунд визначити, чи потопельник дихає. Тиснемо — одну долоню кладу на лоб, пальцями піднімаємо щелепу — відкриваємо дихальні шляхи. Долонька лежить на лобі, затискаємо ніс пальцями і робимо п’ять вдихів. Але обов’язково — вдих — відкриваємо, вдих — відкриваємо і дивимось на грудну клітину. Грудна клітина обов’язково має підніматися. Коли ж потопельник не почав дихати, треба його реанімувати, доки не прибули медики".

Інструкторка «Червоного хреста» Ірина Юрчишина показує, як надати допомогу до приїзду «швидкої», 3 червня 2024. Суспільне Хмельницький

За словами Олександра Ленюка, за минулий рік на водоймах загинуло 47 жителів області, 23 з них потонули в період купального сезону.

Новости Украины