За підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста КП «Облводоканал» отримав обладнання для забезпечення населення питною водою

Обладнання дозволить забезпечити підвіз та очищення води в тих населених пунктах, де через бойові дії пошкоджено системи водопостачання.

Днями фахівці КП «Облводоканал» провели випробування нової техніки у присутності першого заступника голови обласної ради Людмили Любім та представників МКЧХ.

Це мобільна установка для очищення поверхневих та артезіанських вод, яка дозволяє очищувати воду в будь-яких умовах з різних джерел до високого рівня якості, придатного для споживання. До слова, обладнання виготовляють в Україні. Та два автомобілі з цистернами для підвозу питної води. Під час випробувань забір води здійснили з Дніпра, після проведення контролю якості, вже очищеною водою заповнили нову цистерну великої місткості.

За словами директора КП «Облводоканал» Сергія Басанського, наразі також за підтримки Червоного Хреста вже придбані мобільні резервуари для води, зокрема їх використовуватимуть у Степногірську – через бойові дії у населеному пункті відсутнє водопостачання. Наповнювати їх питною водою будуть з допомогою нових водовозів. Коли ж дозволить безпекова ситуація, використовуючи мобільну систему очищення, фахівці зможуть здійснювати забір води з наявних свердловин й після очищення заповнювати резервуари для забезпечення централізованого водопостачання.

— У Степногірську на сьогодні не має води взагалі, ми зараз довозимо туди воду невеликими квасними бочками, тепер зможемо підвозити її великими цистернами й наповнювати мобільні резервуари, — поділився директор комунального підприємства. – Як тільки припиняться бойові дії, ми зможемо використовувати мобільні системи очищення води. Наразі в нас три таких установки: дві будуть залучені у Степногірську, одна – у Новомиколаївці. Там водовід у незадовільному стані, а тому будь-яка аварійна ситуація може призвести до зупинки водопостачання.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста уповноважений здійснювати діяльність у країнах, які постраждали від збройних конфліктів та інших ситуацій насильства. В Україні МКЧХ працює з 2014 року. Наразі, забезпечуючи придбання обладнання для КП «Облводоканал», комітет допомагає уникнути випадків виникнення захворювань, що можуть бути викликані використанням води невідповідної якості – в разі пошкодження централізованого водопостачання. Планується, що окрім названого обладнання, комунальне підприємство отримуватиме подальшу допомогу. Приміром, найближчим часом очікується придбання двох електрогенераторів.

— За наявною інформацією, Червоний Хрест вже надав Облводоканалу обладнання на суму близько 12 млн, — прокоментувала перший заступник голови облради Людмила Любім. — І це ще тільки частина спільної праці. Ми дуже цінуємо таку підтримку, бо підприємство перебуває у складній ситуації: частина виробничих потужностей перебуває на непідконтрольній території або в зоні бойових дій, брак обігових коштів на оновлення обладнання і т.д. Проте, підприємство працює, а фахівці роблять усе можливе аби люди були з водою, з водою, придатної для безпечного споживання. Для обласної влади – це пріоритет.

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

 

Источник

Новости Украины