Заборона PariMatch: спортсменам час шукати спонсорів, а клієнтам готуватися до судів

Заборона PariMatch: спортсменам час шукати спонсорів, а клієнтам готуватися до судів

Фото: facebook.com/parimatch.ukraine

Днями найбільша букмекерська компанія України PariMatch потрапила під санкції Ради національної безпеки і оборони (РНБО), що, по суті, забороняє її діяльність в Україні на найближчі 50 років.

Офіційною причиною цього санкційного пакету називають «російське походження або співпрацю з країною-агресором». Тобто компанія хоч і заявила офіційно про свій вихід з білоруського і російського ринку після початку повномасштабного вторгнення, але насправді так і не вийшла.

Санкції, які були введені РНБО, передбачають повне блокування господарської діяльності, активів, рахунків, доменних імен, а також позбавлення ліцензії. В ніч після введення санкцій компанія відключила функцію поповнення депозитів користувачів, через що грати змогли лише ті, хто вже мав кошти на балансі. Однак українські банки блокували опцію виводу коштів з PariMatch. І близько 250 мільйонів гривень українських гравців були заблоковані.

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін поділився з нами своїм баченням того, якими будуть наслідки від санкцій проти найбільшого українського букмекера.

Оскарження зазначених санкцій в суді не зупиняє їхньої дії

— Чи відомо, що буде зі спонсорськими контрактами зі спортсменами, клубами і спортивними організаціями?

Заборона PariMatch: спортсменам час шукати спонсорів, а клієнтам готуватися до судів

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін. Фото: Особистий архів Іллі Скоропашкіна

— Часто трапляється, що контрактні відносини зазнають впливу з боку органів державної влади. Такі втручання можуть включати заборону на деякі види діяльності, експорт певної продукції або транзит товарів країною тощо. Ми пам’ятаємо, як було із забороною грального бізнесу в 2019 році у зв‘язку з обмеженнями через пандемію коронавірусу, війна також не є виключенням. Якщо виникнення таких обставин неможливо було передбачити, і це об’єктивно ускладнює або робить неможливим виконання умов контракту однією зі сторін, такий контракт може бути розірваний у зв’язку з істотною зміною обставин, якими сторони керувалися при його укладенні. Таке розірвання відбувається за згодою сторін, а у випадку недосягнення згоди — за рішенням суду.

Якщо розірвання такого контракту неможливе, сторона може бути звільнена від відповідальності за невиконання контракту перед санкційним контрагентом у зв’язку з наявністю обставин непереборної сили (форс-мажор).

Враховуючи санкційну заборону діяльності PariMatch на 50 років, думаю, що сторони вирішать питання про припинення контрактних відносин із дня введення санкцій для уникнення негативних наслідків від такої співпраці.

— Чи припиняється дія санкцій у випадку їхнього оскарження у суді? Як працює судовий механізм в такій ситуації?

— Рішення РНБО вводяться в дію указами Президента України, тому при оскарженні рішення РНБО фактично має місце оскарження указу Президента України. Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, зазначені категорії спорів віднесені до підсудності Верховного Суду у складі колегії Касаційного адміністративного суду.

Водночас заходи забезпечення позову, які обирає суд, не можуть зупиняти дії спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, застосованих рішеннями РНБО відповідно до Закону України «Про санкції». Тому оскарження зазначених санкцій в суді не зупиняє їхньої дії.

— Якими можуть бути наслідки для українського спорту і чи будуть вони взагалі?

— Втрачати спонсорів завжди важко. Проте нам варто об’єктивно ставитись до існуючих обставин і співвідносити шкоду, якої зазнає наша країна внаслідок прямої військової агресії, а також через опосередковану діяльність іноземних держав чи юридичних осіб, які створюють реальні чи потенційні загрози національним інтересам. Зараз потрібно зосередитись на обороні країни від ворога у всіх напрямках. А спонсори рано чи пізно прийдуть. Святе місце не буде пустим.

— Що робити гравцям, кошти яких зараз заморожені? Чи є у них шанс повернути їх?

— Згідно з п. 281 додатку 2 до Рішення РНБО від 10.03.2023 до ТОВ «Паріматч» застосовано ряд санкцій, який налічує 15 пунктів. Зокрема, тимчасово заблоковано активи компанії, повністю припинено торгівельні операції та надання електронних комунікаційних послуг, обмежено здійснення транзиту ресурсів та припинено виконання фінансових зобов’язань. Компанія розмістила повідомлення, що всі зобов’язання перед клієнтами будуть виконані, для чого компанія шукає легальні шляхи.

Враховуючи, що блокування активів ТОВ «Паріматч» за рішенням РНБО має тимчасовий характер, залишається сподіватись, що буде розроблено і впроваджено механізм повернення коштів.

На цьому етапі можу порадити клієнтам компанії, зобов’язання перед якими залишились невиконаними на момент застосування до неї санкцій, попіклуватись про наявність доказів здійснення платежів та їхнє конкретне цільове призначення. Щоб в подальшому мати можливість звернутись до суду, якщо не буде впроваджено механізм відновлення прав споживачів послуг цієї компанії.

Конкретно

Від «Шахтаря» до Усика: кого спонсорували і з ким співпрацювали?

Впізнаваність – це те, чого в цій компанії прагнули найбільше. Вона була необхідна, щоб отримати офіційну ліцензію і вийти з тіні. Тому починаючи з 2019 року PariMatch починає вкладати шалені кошти в рекламу.

6 лютого 2019 року бренд-амбасадором компанії став всесвітньовідомий боєць ММА Конор Макгрегор, а 4 липня того ж року ще й легендарний боксер Майк Тайсон. В 2020 році з компанією розпочали співпрацю футбольний клуб «Лестер Сіті» і «Ювентус», а також доволі відома у світі кіберспортивна команда Fnatic. У 2021 році компанія стала співпрацювати з футбольним клубом «Челсі», за який зараз виступає українець Михайло Мудрик.

Загалом же PariMatch є компанією, яка виступала спонсором (партнером) для величезної кількості спортсменів або спортивних проєктів. Так, в період з 2015 по 2017 роки вона була партнером футбольної Прем’єр-ліги України, турнір тоді навіть було перейменовано на «Ліга Парі-Матч». В ті ж роки компанія була спонсором ФК «Карпати» Львів та кіпрського АОЕЛа. В 2019 році PariMatch стала титульним партнером донецького «Шахтаря», а за рік — ще й чернігівської «Десни». Також компанія у різні часи була партнером футбольних клубів «Ворскла», «Олімпік», «Металіст-1925», «Маріуполь», «Чорноморець», а також Української асоціації футболу (УАФ).

Pari-Match спонсорувала Українську хокейну лігу (УХЛ) і з 2021 року була титульним партнером ХК «Сокіл». В період з 2016-го по 2020 рік компанія спонсорувала Українську баскетбольну суперлігу і національну збірну України з баскетболу. А ще вона була партнером ліги кулачних боїв Mahach, яка є доволі популярною на Ютубі, найбільшою подією в історії якої став бій на голих кулаках Дениса Берінчика проти товариша Конора Макгрегора — росіянина Артема Лобова. А ще компанія співпрацювала зі збірною України з пляжного футболу і навіть Федерацією греко-римської боротьби.

Амбасадорами бренду в Україні у PariMatch були чемпіон світу з боксу у надважкій вазі Олександр Усик, перша українка у UFC Марина Мороз, чемпіон Bellator (2-а у світі за популярністю ММА-промоушен) Ярослав Амосов і легенда українського футболу Олександр Шовковський, а також всесвітньо відомий український кіберспортсмен Данило Zeus Тесленко, який є колишнім капітаном легендарної команди NaVi.

PariMatch виступала і партнером фандрейзингової платформи United 24. Загалом компанія займалась багатьма соціальними проєктами в Україні, наприклад, у партнерстві з МОЗ PariMatch створили перший в Україні Банк довгострокового зберігання крові.

В період з 2018-го по 2021 рік PariMatch була партнером російських кіберспортивних команд Virtus Pro, а з 2019-го по 2022 рік — Team Spirit. З Virtus Pro PariMatch припинили свою співпрацю в 2021 році, а з Team Spirit у 2022-му. Також свого часу співпрацювала з ФК «Ахмат», що знаходиться у місті Грозний.

Заборона PariMatch: спортсменам час шукати спонсорів, а клієнтам готуватися до судів

Заборона PariMatch: спортсменам час шукати спонсорів, а клієнтам готуватися до судів

Олександр Усік був одним з амбасадорів PariMatch. Фото: facebook.com/parimatch.ukraine

Довідка

Починали свою діяльність у лихі 90-ті

Компанія PariMatch була створена у Києві 1994 року. Її засновником є Едуард Швіндлерман – вкрай непублічна людина. Детальної біографії власника просто немає. В 2021 році він передав компанію у власність своїй донці, Катерині Білоруській, якій на той момент був 31 рік. Тоді ж вона дала інтерв’ю Forbes. В ньому вона зазначала, що оцінює PariMatch в більш ніж один мільярд доларів.

З 1998 року компанія запрацювала як оператор азартних ігор у Росії. З 2004 року компанія розпочала свою роботу у Білорусі, а з 2005-го — у Молдові і Грузії. У 2009 році компанія пішла з українського ринку через заборону на гральний бізнес. PariMatch продовжила свою роботу в інших країнах у онлайн-сегменті. В Молдові компанії довелось піти з ринку у 2016 році, коли там заборонили гральний бізнес на законодавчому рівні, повторивши шлях України.

В 2015 році компанія відкрила перший пункт прийому ставок у Казахстані разом з онлайн-версією казино. У травні 2015 року торговий знак PariMatch було зареєстровано в Російській Федерації. З 2017 року права на використання торгової марки в РФ було передано ТОВ «Бетринг».

Офіційну ліцензію в Україні PariMatch отримала лише в 2021 році, ставши першим легальним букмекером в Україні. До того моменту компанія здійснювала свою діяльність, не маючи такої ліцензії.

До речі

Що було після 24 лютого 2022 року?

У березні 2022 року PariMatch відкликала свою франшизу і завершила свою діяльність на території РФ. Разом з тим була накладена заборона на використання рекламних матеріалів, спонсорських угод, символіки і т. д. Включно з закриттям доступу до технічних процесів. Але на російському сайті PariMatch було зазначено, що відбулось так зване «перенесення» на сайт paribet.ru, що стало причиною для стверджень, що компанія насправді продовжила свою роботу на російському ринку. А у червні з’явилась інформація про повне припинення роботи в Білорусі.

У листопаді 2022 року PariMatch повідомляла, що за час повномасштабного вторгнення надала Україні допомогу, яка в грошовому еквіваленті складала 280 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Украины