Забрали у полон з власного будинку, через два роки повернули мертвого: на Чернігівщині попрощалися з Сергієм Дідовським

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Любов Дєдовська. Суспільне Чернігів

Жінка розповідає, як росіяни взяли у полон її брата. Сталося це тоді, коли російська техніка йшла Чернігівщиною.

"Він за чотири дні десь прийшов до нас і сказав, що їде до міста. Запитали: чого? Сказав, що кролям вакцину купувати. Які вакцини – йому, мабуть, просто треба було піти. Наказав, що як не повернеться, щоб забрали його кролів і собаку. Просто не встиг уже".

Їхнє село Кам’янська Слобода розташоване поблизу чернігівської траси, а будинок Сергія — крайній від дороги. Чоловік збирав і передавав українським військовим дані про пересування російських колон. Сестра не знала, що брат допомагає ЗСУ.

"Він зробив сій вибір. За це поплатився життям", — каже родич загиблого Михайло Хавлук.

Михайло Хавлук. Суспільне Чернігів

Відтоді Любов розшукувала брата, каже:

"Подзвонила на гарячу лінію Міноборони. У вересні 2022-го його вже знайшли. Спочатку підтвердили Міжнародному червоному хресту, що він у полоні".

Любові вдалось поспілкуватися з полоненим, якого обміняли раніше і який сидів у сусідній камері з її братом:

"З початку квітня 2022 року і по лютий 2023 вони були у Рязанській області, місто Рязьк. З квітня 2023 року і по лютий 2024-го вони вже були у Мордовії. У Рязанській області, розповідав: до них ставилися краще набагато. А тут дуже жорстоко ставились, у Мордовії… Їсти давали – ніколи не вистачало їсти їм… І військові, і цивільні – всі разом. Судити їх не судили. Отак".

Сергій Дідовський. Суспільне Чернігів

Та брат Любові до обміну не дожив.

"15 лютого 2024-го – дата смерті його, з Росії на мішку (вказано, — ред.). Десь на початку квітня вони (тіла, – ред.) перетнули наш кордон. Потім по Україні. Мій потрапив у Полтаву", — розповідає Любов Дєдовська.

Тіло Сергія Дідовського повернули до України по обміну.

"31 травня до нас надійшла заява від його сестри. 6 червня 2024 року тіло було доставлено до Новгорода-Сіверського. Є ще в громаді викрадені люди, але інформація щодо їхнього місцезнаходження відсутня у нас в громаді", — розповів заступник міського голови Павло Верченко.

Павло Верченко. Суспільне Чернігів

Читати ще

Читати ще 7 разів вивозили на розстріл, вербували для здачі позицій ЗСУ, катування струмом у полоні: історія оборонця Чернігова

Новости Украины