Забруднення річок Сейм та Десна пов’язане зі знищенням росіянами очисних споруд на Курщині, — Ломако

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Мертва риба у Десні. Суспільне Чернігів

Забруднення річок Сейм, а потім Десни сталося через знищення росіянами очисних споруд на території Курської області.

Про це 9 вересня в прямому ефірі "Суспільне. Студія" розповів в.о міського голови Чернігова Олександр Ломако.

"Тією інформацією, якою я володію, це не було офіційне повідомлення, це інформація, яку мені повідомляли, що росіяни знищили на території Курської області очисні споруди. Хто не знає, це каналізація, яка через труби йде на очисні споруди, далі вона різними технологіями очищається. Якщо вони пошкоджені чи зміщені — результати «життєдіяльності людини чи міста» потрапляє неочищене в річку. Оця величезна пляма рухається в сторону Дніпра".

Як розповів Олександр Ломако, для чернігівців загрози немає, бо вода в кранах зі свердловини, а не з річки.

"Чернігів не споживає воду з річки, а вже багато років споживає воду зі свердловини. Там досить чиста вода і вона не пов'язана з річками Десна чи Стрижень, які є у місті. Жителі міста можуть спокійно користуватися водою як технічною, так і для пиття, яку постачає водоканал до кранів жителів міста. Головна проблема для нашого міста — риба, якої дуже багато, неприємний запах".

Зранку 9 вересня забруднення води вже спостерігали у Чернігів, каже Ломако. Є незначний неприємний запах, вода в річці Десна темного кольору. Місцями масовий замор риби, також є загибла.

"Сьогодні ця пляма дісталася до міста Чернігів. Є неприємний запах, потемніння, є незначна кількість риби біля берега, яка шукає кисень, та мертва риба. Ми робили протягом 10 днів аналізи води, бачимо, що останні дні вона погіршується. Водоканал поставив станцію аерації, яка насичує воду киснем і ми бачимо результат. Там де станція стоїть — вода чистіша, риба намагається туди пробиватися, але одна станція ситуацію не вирішить".

На комісії ТЕБ та НС, яку провели 9 вересня, ухвалили рішення поставити кілька станцій, які насичуватимуть річку киснем. Це має покращити ситуацію, сказав Ломако.

Що відомо про забруднення Сейму

Про забруднення води в річці Сейм на Чернігівщині стало відомо 26 серпня. В річці масово гинула риба, а сама вода стала чорного кольору. За даними держагентства з меліорації, брудна вода прийшла з Курської області Росії, де тривають бойові дії. За повідомленням агентства, невідомі відходи у Сейм скинули російські військові. У воді виявили перевищення вмісту амонію та критично низький рівень кисню.

28 серпня забруднена вода з річки Сейм вже дійшла до Десни поблизу села Велике Устя, що у Сосницькій громаді.

3 вересня "Золотий берег" у Чернігові закрили для відпочивальників через загрозу забруднення води після забруднення Сейму. А проби води з Десни в межах міста почали відбирати тричі на день.

Станом на 7 вересня, забруднення річок Сейм та Десна призвели до збитків для Чернігівщини у розмірі 186 мільйонів гривень.

Читати ще

Читати ще «Це екологічна катастрофа»: півтори тонни мертвої риби за день зібрали із Сейму жителі села Нові Млини на Чернігівщині

Читати ще У Держекоінспекції припускають, що брудна вода в Сейм на Чернігівщині прибула з Курщини

Новости Украины