Забруднення річок Сейм та Десна призвели до збитків для Чернігівщини у 186 млн грн, — Чаус

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Річка Десна в межах Чернігівщини. Суспільне Чернігів

Станом на 7 вересня, забруднення річок Сейм та Десна призвели до збитків для Чернігівщини у розмірі 186 мільйонів гривень.

Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус після спільного засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій разом з міністеркою захисту довкілля та природних ресурсів України Світланою Гринчук.

Начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус та міністерка захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук. В’ячеслав Чаус

Також він зазначив, що забруднена пляма на Десні вже не така концентрована, а швидкість її руху менша за швидкість течії річки. З його слів, це дає більше часу на її розбавлення та насичення води киснем.

"Щоб пришвидшити штучну аерацію, потрібні додаткові установки. З цим допоможе Міндовкілля. Вже не фіксується масовий мор риби", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що про забруднення води в річці Сейм на Чернігівщині стало відомо 26 серпня. В ріці масово гинула риба, а сама вода стала чорного кольору. За даними держагентства з меліорації, брудна вода прийшла з Курської області Росії, де тривають бойові дії. За повідомленням агентства, невідомі відходи у Сейм скинули російські військові. У воді виявили перевищення вмісту амонію та критично низький рівень кисню.

На Чернігівщині посилені заходи контролю за реалізацією риби. Населення інформують про ймовірну небезпеку використання води з річки Сейм та Десна для напування худоби та поливу городини. Фактів торгівлі рибою, що зазнала загибелі в річках, не виявлено.

Читати ще

Читати ще У річці Десна змінився характер забруднення: органічні речовини перебувають за 38 кілометрів від Чернігова

Новости Украины