Забули домовитися: мелітопольські та бердянські колаборанти заплуталися в підрахунку «евакуйованих» громадян

Забыли договориться: мелитопольские и бердянские коллаборанты запутались в подсчете "эвакуированных" граждан

Істерія рашистів навколо евакуації мешканців окупованої частини Запорізької області трохи пішла на спад. Але все ж тема ще не зникла з інформаційного поля. 

"Добровільну" евакуацію російські фашисти назвали тимчасовим переміщенням громадян у безпечні райони. 5 травня окупаційна влада почала централізовано вивозити людей із прифронтових населених пунктів. Людей автобусами везуть до Бердянська, який рашисти визначили головним табором для переміщених жителів "звільнених" територій. 

На п'ятий день "евакуації" псевдо-губернатор Є.Балицький заявив про те, що окупанти вже "перемістили" близько трьох тисяч осіб. А через два дні, якщо вірити підрахункам головного фейкомета Запорізької області Володимира Рогова, кількість "евакуйованих" людей різко зросла до 12 тисяч. За словами пропагандиста, більша частина з них виїхала на власному транспорті. 

А ще через два дні кількість тих, хто виїхав, різко зменшилася. Принаймні, за словами гауляйтера Бердянська Олександра Сауленка, у період з 5 травня до курортного міста з прифронтових населених пунктів приїхали 1300 дорослих і 800 дітей. Різниця в "свідченнях" двох колаборантів, м'яко кажучи, дивує — число стало майже в шість разів меншим.

Але така плутанина з цифрами має логічне пояснення. Річ у тім, що, прикриваючись "евакуацією" цивільних, окупанти проводять приховану ротацію. За словами очевидців, цивільних людей в автобусах лише третина, а решта — переодягнені військові, поліцаї та колаборанти.

Замаскувавши військових рф під цивільних, загарбники можуть вивезти з окупації одних вояків і завести інших. Робиться це для того, щоб розвідка України, яка спостерігає за цим процесом, не могла точно порахувати: два батальйони вивезли чи два батальйони завезли.

Тим часом деякі "евакуйовані" громадяни починають повертатися з Бердянська додому. На те в них є кілька причин:

  • люди бояться, що їх вивезуть далі в Ростов чи Дагестан;
  • незадовільні умови для проживання;
  • відмова виплачувати обіцяні 10 000 рублів тим, у кого немає роспаспорта;
  • залякування можливою евакуацією на лінію фронту. 

А ось у Токмацькому районі, за даними місцевих жителів, у будинки людей, які все ж таки погодилися виїхати до Бердянська, вже вселилися окупанти.

Але не тільки евакуацією рашисти вирішують свою проблему з поповнення особового складу. Так, в низці населених пунктів Херсонської області, відзначаються факти насильницького затримання чоловіків, які раніше відмовились від українського громадянства на користь російського. Після затримання, в ході першої установчої бесіди, окупанти вимагають від таких громадян неправомірну грошову винагороду за відстрочку від мобілізації.    — Осіб, які відмовляються від сплати хабаря, або не мають необхідної суми коштів, окупанти відправляють до польових таборів для проходження прискореного курсу загальновійськової підготовки. Після цього вказані особи потрапляють до населених пунктів, що межують з лінією бойового зіткнення, — повідомляє в ранковому зведенні Генштаб ЗСУ. 
Джерело

Новости Украины