Задимленість на Чернігівщині: з чим це пов’язано та яка ситуація в районах

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Задимленість на Корюківщині. Корюківська РВА

На Чернігівщині 20 вересня в усіх районах області спостерігають задимлення. Воно виникло через пожежі в екосистемах та обстріли прикордоння. Про це Суспільному повідомили начальники Чернігівської, Корюківської, Прилуцької та Ніжинської РВА. Яка ситуація у районах, де найбільше задимлення, що кажуть екологи — читайте далі.

Корюківський район

Як розповів Суспільному начальник Корюківської РВА Павло Мірошниченко, багато задимлення було зранку 20 вересня у Менській та Корюківській територіальних громадах.

"Дещо менше задимленість по Сновській громаді. Також задимленість є у нас по Холминській територіальній громаді. Пов'язано з тим, що у нас пожежі на прикордонні: в Новгород-Сіверському та Корюківському районах. Також деякі люди ще у нас не зовсім свідомі і спалюють траву".

Павло Мірошниченко каже, що задимленість у їх районі вже близько місяця.

"Але сьогодні (20 вересня, — ред.) таку велику задимленість я вперше спостерігаю на території районів. Я сьогодні був зранку в місті Сновськ, там вона є, але вона менша. Приїхав у Корюківку, тут набагато більше".

Також, як повідомив Павло Мірошниченко у своєму Telegram-каналі, у Єліному на Сновщині з 202 будинків повністю згоріли 180.

"Учора (19 вересня — ред.) диміла Гута-Студенецька, сьогодні – Рудня на Сосниччині. РФ використовує FPV-дрони з запалювальною сумішшю, що скидає на наші території, щоб просто спалити. Через це дуже велике навантаження на наших вогнеборців і лісників, бо загасити такі пожежі надзвичайно складно".

Прилуцький район

Задимленість є і в Прилуцькому районі, каже начальник РВА Володимир Чернов. Пов'язано це з пожежами.

"Задимленість вже є декілька днів. ДСНС зараз постійно працює. Всі екіпажі та багато людей задіяні для ліквідації причини".

Найбільше задимлення спостерігають у селах Сухополов'янської та Талалаївської громад, каже начальник РВА.

Задимлення у Ніжині. Nizhyn Post

Ніжинський район

Як розповів Суспільному начальник Ніжинської РВА Григорій Ковтун, 20 вересня у їх районі вперше була така задимленість.

"Станом на 15:00 20 вересня задимлення вже немає, є тільки запах диму. З 7:00 до 10:30 була задимленість. Вона у нас в районі ні з чим не пов'язана. У нас немає загоряння трави чи торфу. Я розумію, що це може горіти Київська чи Сумська області. У нас працівники з вчорашнього по сьогоднішній день проводили обстеження в кожній територіальній громаді. У нас немає таких пожеж, щоб спричинити таке масштабне задимлення".

Задимлення, яке було у Ніжині. Nizhyn Post

Як йдеться на Facebook-сторінці Ніжинської міської ради, ситуація із забрудненням повітря пов'язана із пожежами в екосистемі Київської, Чернігівської області, в тому числі і у Ніжинському районі.

Новгород-Сіверський район

У Новгород-Сіверському районі також є задимлення. Про це Суспільному розповіла головна інспекторка Новгород-Сіверського районного відділу ДСНС Галина Бунак.

"Ми кожного ранку просинаємося і повністю все в диму. В основному горить прикордоння, де не може виїхати пожежна частина. Люди не жаліються, скарг немає".

Задимлення у Новгороді-Сіверському є протягом кількох днів. Найбільше воно було 19 вересня, люди ходили в масках, розповів кореспондент Суспільного.

Чернігівський район

Наразі у Деснянській громаді є пожежа, каже начальник Чернігівської РВА Сергій Крамаренко. Її намагаються загасити чотири дні.

"У нас зараз масштабна пожежа у Деснянській громаді. Там горять торф'яники. Тому частково у громаді спостерігалося задимлення. Там залучені ДСНС, активно гасять, але оскільки пожежа перейшла на торф'яники, то це ускладнює процес".

Як коментують ситуацію в ГУ ДСНС у Чернігівській області

За інформацією речниці ГУ ДСНС у Чернігівській області Ніни Луценко задимлення, ймовірно, через пожежі в екосистемах. На Чернігівщині за добу вигоріло понад 100 гектарів. Загалом сталося 22 пожежі: 18 — сухої трави, дві — сміття, одна — настилу в лісі та одна — торфу.

Як розповів Суспільному начальник другого пожежно-рятувального загону Андрій Савицький, найбільше задимлення є у Корюківській, Новгород-Сіверській та Сновській громадах.

"Це туман змішаний з димом. Прикордоння горить, також у Гуті-Стеденецькій є пожежа, там ліс горить. Також звечора городи люди підпалили. Торфяники горять у Сновській громаді, біля Єліного. А також є лісові пожежі ближче до кордону, де немає можливості гасити у зв'язку з безпековою ситуацією".

Що розповідає еколог

Еколог Юрій Карпенко також каже, що задимленість, яку спостерігають на Чернігівщині, пов'язана з пожежами. На їх кількість частково впливають і погодні умови.

"Суха осінь, дуже такий бездощовий вересень та попередня спекотна літня погода залишила свій відбиток. Насамперед ґрунт був дуже сухий, в лісах дуже сухо. Тобто, будь-який сірник, будь-який недопалок, будь-яка технічна несправність або замикання дротів може викликати пожежу. Я знаю, що в Новгород-Сіверському районі горить ліс, торфовища горять".

Велика кількість пожеж небезпечна як для природи, так і для здоров'я людини.

"З точки зору екології — це погано. Будь-яка пожежа, це зайві викиди, зайві проблеми для ґрунту, згорає рослинність, тварини, які там є. Потім виникає проблема, що далі з цією територією робити, якщо це ліс, його треба вирубувати, пановлювати, висаджувати. І це приводить до того, що сьогодні дуже несприятлива ситуація пов'язана з якістю повітр'я, яким люди дихають".Читати ще

Читати ще У 57 років все розпочав з нуля: як переселенець з Донеччини вирощує виноград на півночі Чернігівщини

Новости Украины