Загострення між Вірменією й Азербайджаном. Пашинян телефонував Путіну, Єреван звернеться до ОДКБ


Загострення між Вірменією й Азербайджаном. Пашинян телефонував Путіну, Єреван звернеться до ОДКБ

Нікол Пашинян (фото — ЕРА)

Між Вірменією й Азербайджаном сталося загострення конфлікту. Вірменський прем’єр Нікол Пашинян зателефонував російському диктатору Володимиру Путіну, голові Держдепу США Ентоні Блінкену та президенту Франції Емманюелю Макрону, Єреван також вирішив звернутися до російського військового блоку ОДКБ. Про це повідомляють урядові джерела обох країн.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Міноборони Вірменії стверджує, що 13 вересня близько 00:05 армія Азербайджану нібито відкрила вогонь з артилерії, мінометів і безпілотників по вірменських позиціях і цивільній інфраструктурі на кордоні. Станом на 04:00 перестрілка тривала, з вірменської сторони є загиблі, стверджували у відомстві.

У Міноборони Азербайджану назвали «абсурдними» новини в вірменських ЗМІ про нібито азербайджанське вторгнення. Там стверджують, що армія Азербайджану у відповідь на широкомасштабну провокацію Вірменії здійснює локальні контрзаходи та нейтралізує вогневі точки.

Пашинян насамперед зателефонував Путіну, сторони домовилися про оперативний зв’язок, повідомляється на сайті прем’єра Вірменії. Потім Пашинян розповів про ситуацію Макрону.

Після цього з’явилося повідомлення про проведення засідання Радбезу Вірменії – Єреван вирішив звернутися до ОДКБ, до РФ для реалізації Договору про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу, а також у Радбез ООН.

Потім Пашинян поговорив з Блінкеном і повідомив йому про рішення Ради безпеки. Держсек США написав, що Вашингтон глибоко стурбований повідомленнями про активні бойові дії між Вірменією й Азербайджаном.

«Ми закликаємо до негайного припинення військових дій. Військового вирішення конфлікту немає», – додав Блінкен.

  • 27 вересня 2020-го в Нагірному Карабаху почалися наймасштабніші з 1994-го бої з активним застосуванням Азербайджаном дронів. 8 листопада 2020-го Азербайджан узяв місто Шуша.
  • У ніч на 10 листопада 2020-го Пашинян повідомив про припинення війни: Єреван пішов на поступки. Росія ввела війська в Лачинський коридор між Вірменією й Нагірним Карабахом.
  • 26 серпня 2022 року армія Азербайджану увійшла до Лачина, який майже 30 років контролювала Вірменія, а з грудня 2020-го був під контролем російських військових.

Читайте також: США готові взаємодіяти з Вірменією й Азербайджаном з питань Карабаху – Держдеп

Джерело

Новости Украины