«Захищав він Маріуполь», — сестра Олексія Ляшука з Полтавщини, якого звільнили з полону

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото надані Тетяною Андрійченко

Серед звільнених із російського полону жителів Полтавщини – 29-річний Олексій Ляшук. Від початку повномасштабного вторгнення чоловік обороняв Маріуполь у складі полку "Азов". Близько місяця воїна вважали безвісти зниклим. Про тримання в російському полоні та визволення брата Суспільному розповіла сестра Олексія Тетяна Андрійченко.

Олексій Ляшук родом із села Мартинівка Мартинівської громади. Навчався у місцевій школі та у Карлівському училищі. З 2015-го року чоловік став членом полку «Азов».

"Він із дружиною та дітьми проживав у Маріуполі. Він старший сержант полку «Азов». Захищав він Маріуполь під час того, як Росія напала на територію України. Олексій встиг вивезти свою сім’ю на безпечну територію"

У перші дні повномасштабного вторгнення чоловік отримав осколкове поранення.

"Ми дізналися від представників Червоного Хреста десь 17 травня, що вони начебто вийшли із заводу «Азовсталь». Але до останнього ми не знали, чи це правда, бо ніде в списках його не було. Останній день виходу був 20 травня, але знову в списках нічого не було"

За словами Тетяни Андрійченко, близько місяця її брата вважали безвісти зниклим. А після вибуху на території колонії в Оленівці, який стався 29 липня , Росія зазначила Олексія у списках поранених.

У полоні він пробув від травня 2022-го року.

"Про те, що він вийшов з полону і його обміняли, ми дізналися від нього. Він зателефонував близько 8-ї вечора 21 вересня дружині і сказав, що поки нікому не говори, мене обміняли. Будемо в Україні я тебе наберу. І потім він мені о 3-й годині ночі зателефонував і ми близько 15 хвилин говорили".

Після повернення з полону Олексія оглянули лікарі. Нині стан його здоров’я покращується, каже Тетяна Андрійченко. А рідні та близькі чекають на повернення додому.

Що відомо:

  • 21 вересня між Росією та Україною відбувся обмін полоненими.
  • За словами президента України Володимира Зеленського, в Україну повернули 215 воїнів. Це, зокрема, 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, 108 бійців полку «Азов», а також нацгвардійці, прикордонники, поліцейські, представники тероборони, Збройних сил, Служби безпеки тощо. Натомість у Росію передали голову політради "Опозиційної платформи – За життя" і кума президента Путіна Віктора Медведчука та ще 55 полонених.

Читайте також:

  • Визволення з російського полону: кого із захисників з Полтавщини повернули
  • «86 днів Маріуполя і 124 в полоні»: мати Сергія Корнета з Полтавщини, якого звільнили з полону
Новости Украины