Залізодефіцитна анемія: особливості хвороби та профілактика

Залізодефіцитна анемія означає, що організму людини не вистачає такого компонента як залізо. Такий стан говорить про те, що тіло потребує більше заліза для транспортування кисню через кров до всіх органів та систем. Як правило, залізодефіцитна анемія вражає жінок частіше, ніж чоловіків. І частіше зустрічається під час періоду виношування дитини. Пропонуємо поговорити детальніше про цей особливий стан та способи профілактики розвитку залізодефіцитної анемії.

Залізодефіцитна анемія – це…

Це найпоширеніший тип анемії, який може виникнути, коли організм людини не здатен самостійно виробляти достатню кількість здорових еритроцитів або коли клітини крові не функціонують належним чином. Тіло людини потребує заліза для вироблення гемоглобіну, який є частиною еритроцитів, що транспортують кисень за допомогою крові до різних органів та систем.

Симптоми залізодефіцитної анемії

Залізодефіцитна анемія, як правило, розвивається дуже повільно. Це означає, що клінічна картина на самому початку може бути малопомітною або взагалі відсутньою. При погіршенні стану можуть проявлятися такі симптоми:

  • втома;
  • слабкість;
  • головний біль;
  • постійне відчуття холоду, особливо в кінцівках;
  • блідість шкіри;
  • порушення ритму серця;
  • ламкість нігтів;
  • задишка;
  • біль у грудях.

В разі появи таких симптомів зверніться до лікаря.

Причини розвитку залізодефіцитної анемії

Існують різні причини низького рівня заліза в організмі людини. Це може бути викликано:

  • Великою крововтратою. Дуже часто кровотеча може призвести до втрати більшої кількості клітин крові, ніж організм людини може їх відновлювати. Велика кровотеча може виникнути через проблеми з травленням, рясну та тривалу менструацію, деякі гінекологічні проблеми тощо.
  • Підвищеною потребою в залізі в період вагітності. Тіло жінки потребує більшої кількості заліза, ніж у звичайний час, оскільки воно витрачається для розвитку плода.
  • Недостатнє або неправильне харчування. Організм людини засвоює залізо з продуктів тваринного походження, наприклад, червоне мʼясо, риба, курка. Тому вегетаріанці часто стикаються з нестачею заліза. В такій ситуації потрібно ретельно підбирати дієтичні добавки, які допоможуть організму отримувати більше заліза.
  • Проблемою абсорбції заліза. Деякі патології можуть призвести до того, що організм людини погано засвоює залізо з харчових продуктів.

Саме тому варто з особливою увагою підходити до формування власного раціону, слідкувати за станом здоровʼя та при необхідності приймати дієтичні добавки для підтримки здоровʼя. Тільки комплексний підхід дозволить покращити самопочуття та профілактикувати розвиток залізодефіцитної анемії.

Своєчасне виявлення причин виникнення даного патологічного стану допоможе вилікувати першоджерело, стабілізувати рівень заліза в крові, що позитивно вплине на стан організму та самопочуття людини.

В залежності від причини порушення, буде призначене відповідне лікування:

  • Якщо проблема повʼязана із захворюваннями травної системи, наприклад, виразкою, то лікар буде в першу чергу концентруватись на лікуванні виразки.
  • Якщо анемію провокують рясні менструації, то лікар буде шукати причину цієї проблеми та може бути призначене лікування гормонального фону.
  • Якщо ж проблема у засвоюванні заліза чи у збільшеній потребі у залізі у звʼязку з вагітністю, то вам будуть запропоновані добавки із залізом і вітаміном С (для кращого засвоєння заліза), оптимізація вашої дієти під потреби організму — додати в раціон більше продуктів, що місять залізо (горох, квасолю, мʼясо, рибу, яйця), а також продукти, що містять вітамін С (помідори, броколі, апельсини).

Якщо не лікувати залізодефіцитну анемію, вона може спричинити серйозні проблеми зі здоровʼям, адже організм буде отримувати замало кисню і це буде впливати на усі органи, при анемії створюється додаткове навантаження на серце, якому доводиться працювати інтенсивніше, щоб заповнити нестачу еритроцитів і це може негативно вплинути на здоровʼя серця.

Піклуйтесь про своє здоровʼя, якщо у вас є захворювання, які провокують крововтрату, обовʼязково зверніться до лікаря, щоб обговорити, як ви можете провести профілактику анемії, в щоденний раціон включайте продукти, які містять залізо і вітамін С, уникайте вживання чаю або кави під час їжі, бо це може заважати чи утруднювати засвоюванню заліза. Намагайтесь дотримуватись цих правил і ви значно знизите ймовірність виникнення залізодефіцитної анемії.

Новости Украины