Замах на казахського опозиціонера у Києві: поліція розшукує нападника

Автомобіль, в якому перебував потерпілий. Київ, 18 червня 2024 року. Національна поліція

У Шевченківському районі Києва вдень 18 червня невідомий намагався застрелити казахського опозиціонера Айдоса Садикова. Потерпілий у лікарні і йому надають медичну допомогу.

Про це повідомили Суспільному джерела в правоохоронних органах.

Замах на опозиціонера підтвердила у Facebook його дружина Наталія Садикова.

Згодом вона написала, що її чоловіка прооперували, він — у тяжкому стані. Дружина Садикова вважає, що замовником замаху є президент Казахстану Токаєв.

Раніше у Національній поліції поінформували про стрілянину на вулиці Ярмоли.

"До столичної поліції на лінію 102 надійшло повідомлення про те, що на вулиці В. Ярмоли чути постріли. На адресу негайно виїхали слідчо-оперативні групи Головного і районного управлінь поліції", — йдеться у повідомленні.

Правоохоронці працюють на місці замаху на вбивство казахського опозиціонера Айдоса Садикова. Київ, 18 червня 2024 року. Національна поліція

Попередньо правоохоронці з'ясували, що невідомий підійшов до припаркованого на вулиці авто і вистрілив у чоловіка, який там перебував разом з дружиною. Нападник одразу втік. Жінка поранень не отримала.

На місці події працюють всі служби, вирішується питання надання правової кваліфікації, вживаються заходи із встановлення та затримання нападника, зазначили у Нацполіції.

Столична прокуратура розпочала розслідування за фактом замаху на умисне вбивство 56-річного журналіста, громадянина Казахстану.

"За попередньою інформацією, невідомий з пістолетом підбіг до машини, де перебував потерпілий та його дружина, здійснив постріл у чоловіка, після чого втік. Замах стався у Шевченківському районі столиці неподалік будинку, де мешкає подружжя. Потерпілий разом з дружиною, теж журналісткою, живуть в Україні з 2014 року та мають статус біженців. Чоловік наразі перебуває у лікарні у важкому стані", — йдеться в повідомленні Київської міської прокуратури.

Айдос Садиков відомий критикою казахської влади на своєму YouTube-каналі "Басе". Президента Казахстану Токаєва він називав "маріонеткою російського впливу".

У січні 2022 року він підтримував протести у Казахстані, коли для їх придушення вводили війська Організації договору про колективну безпеку.

У жовтні 2023 року Садикова оголосили в розшук у Казахстані за "розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі".

Подружжя Садикових у 2014 році переїхало до Києва з казахстанського Актобе після порушення проти Наталії кримінальної справи за заявою ексдепутата парламенту Марала Ітегулова. Колишній член парламенту визнав наклепницьким матеріал про нього, який, за його твердженням, був написаний Садиковою і опублікований в опозиційній газеті під псевдонімом.

В Україні Садикови отримали статуси біженців.

Джерело

Новости Украины