Запорізький геріатричний пансіонат став надійним прихистком для переселенців, що потребують особливої уваги

З початком бойових дій в Україні кількість підопічних Запорізького геріатричного пансіонату значно зросла. Але якість соціальних послуг, що надає комунальна установа, залишається на високому рівні.

На сьогодні у КУ «Запорізький геріатричний пансіонат» проживає та отримує медичну, соціальну допомогу та реабілітацію 230 підопічних.Це люди похилого віку, інваліди – ті, які потребують особливої уваги та догляду.

З початком повномасштабної війни в Україні та активних бойових дій на території Запорізької області навантаження на соціальну установу значно збільшилось. За словами керівниці закладу Галини Гончаренко, у мирні часи у пансіонаті перебувало до 185 підопічних. Відтепер пансіонат – це й прихисток для евакуйованих з районів бойових дій, людей,що втратили свої домівки через війну. З 24 лютого 2022 року в пансіонат було зараховано 133 особи. При тому, що у мирні часи протягом року зараховувалось до 50 людей.

Пансіонат приймає переселенців з найгарячіших точок бойових дій – Маріуполя, Лисичанська, Харкова. Але в останній час найбільша кількість підопічних прибуло з Гуляйполя та Поліг Запорізької області. Це люди з пораненнями, після загострення важких хвороб, прикуті до ліжка. Наразі спеціального догляду потребують 162 людини – ліжкохворі та зі значно зниженою руховою активністю.

Усі вони отримують гідний догляд, медичну та соціальну допомогу. Заклад від початку війни налагодив роботу щодо залучення гуманітарної допомоги, активно співпрацює з волонтерами та громадськими організаціями. Завдяки цьому за два останні місяці установа отримала гуманітарної допомоги на суму понад 1,6 млн грн. Незабаром тут чекають на дизель-генератор. Такий подарунок закладу вирішили зробити українські дипломати, які працюють в Італії. На випадок, якщо будуть перебої з подачею тепла взимку.

-Наразі пансіонат забезпечений усім необхідним. Це й харчові продукти, й памперси, й побутова техніка. Ми безмежно вдячні всім, хто допомагав нам та продовжує допомагати. Адже наші підопічні потребують не лише догляду, або медичної допомоги. Їм необхідно оформлювати документи, соціальні виплати, налагоджувати отримання пенсій, – розповіла Галина Гончаренко.

Так, наприклад, правники з УВКБ ООН «Право на захист» організували у пансіонаті процес оформлення необхідних підопічним документів, зокрема, щомісячної допомоги ВПО. Представники банківської установи прямо у приміщенні пансіонату налагодили оформлення карток для отримання пенсій.

При цьому якість послуг, які надавалися і раніше, залишається на високому рівні. У комунальній установі працюють фізіотерапевтичний кабінет, кабінет лікувальної фізкультури, фіто-бар, бібліотека, комп’ютерний клас з виходом в інтернет, лікувально-виробнича майстерня для трудової та соціальної реабілітації підопічних. Діє «Університет третього віку».

У геріатричному закладі, як і раніше, надається чотириразове харчування. Хто має змогу й бажання, той урізноманітнює своє меню самостійно приготовленими стравами на кухні для підопічних.

Аби Запорізький геріатричний пансіонат мав можливість гідно працювати в умовах воєнного навантаження, було ухвалено рішення  про збільшення кількості молодшого медичного персоналу та у зв’язку з цим збільшення фінансування закладу. Відповідні зміни депутати обласної ради підтримали  на зсіданні координаційно-дорадчої ради при голові Запорізької обласної ради.

 

Відділ комунікацій Запорізької обласної ради

 

Источник

Новости Украины