ЗАПОРІЗЬКУ АЕС ПІДОЗРЮЮТЬ У СПІВПРАЦІ З ФІРМОЮ, ДЕ КЕРУЄ ОХОРОНЕЦЬ | Новости Энергодара

Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя продовжив поліції строки розслідування справи щодо перерахування Запорізькою АЕС грошей фірмі за ремонти, яких вона не робила.

Про це повідомляється у відповідній ухвалі суду.

Згідно з матеріалами справи, працівники Запорізької АЕС у 2018 році склали низку документів про необхідність повної заміни обладнання (гідравлічних улаштувань).

Для проведення ремонту працівники атомної станції уклали договір з фірмою “Т-Альянс” вартістю 13 мільйонів гривень. Згодом сторони підпсали документи про виконання ремонту, і фірма почала отримувати гроші.

Втім поліція у 2020 році відкрила кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України) і почала перевірку цих робіт.

Зясувалося, що насправді замінити потрібно було лише частину складових обладнання. Деякі частини взагалі не треба було ремонтувати.

Саме “Т-Альянс” не мало матеріально-технічної бази та спеціалістів для виконання вказаного ремонту. Слідчі вважають, що ремонт виконали самі працівники АЕС.

Також, директор ТОВ “Т-Альянс” фактично працює позмінно охоронцем в корпорації “Техностандарт”. Керівництво ж цієї корпорації у змові з посадовцями Запорізької АЕС.

За час слідства поліція допитала низку свідків, отримала податкові та банківські документи “Т-Альянс”, провела огляд обладнання на території атомної станції, призначила судову товарознавчу експертизу.

Втім, силовикам потрібно провести ще низку слідчих дій, а у справі закінчуються строки розслідування. З огляду на це, поліція звернулася до суду для продовження цих строків на рік. Суд це клопотання задовольнив.

Раніше “Запорізький проєкт розслідувань” писав про ще один ремонт “Т-Альянс” для Запорізької АЕС. До цих робіт мала претензія контррозвідка СБУ.

Директором та власником харківського ТОВ “Т-Альянс” є Олександр Варяниця, він же підписував договір з атомною станцією на ремонт гідравлічних улаштувань.  Ця фірма фігурувала у справі щодо змови з керівництвом АЕС. Тоді у вже колишнього заступника головного інженера запорізької атомної станції знайшли під час обшуку 1 млн дол. та 395 тис. євро.

Бенефіціарами корпорації “Техностандарт” є Людмила та Роман Павлюченки. Останній вказаний також директором корпорації.

Джерело: zr.zp.ua

Источник

Новости Украины