«Зараз великий ажіотаж». У Чернівцях зріс попит на генератори, павербанки та зарядні станції

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Генератори на одному з ринків у Чернівцях. Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях протягом місяця зріс попит на купівлю генераторів, портативних зарядних станцій та павербанків. Наразі ці товари в дефіциті, люди запасаються заздалегідь, а павербанків можуть брати до десяти штук в одні руки. Суспільне поспілкувалося з продавцями магазинів та дізналося, як змінились ціни на прилади.

Продавець генераторів Богдан Сухар в день може продавати по п'ять генераторів, зараз люди купують всі види — від трьох кіловат до 15. В середньому енергії вистачає на 10-12 годин автономної роботи, є й такі, що можуть працювати цілодобово.

"Оптимальний варіант у будинок — це 3-кіловатний генератор з мідною обмоткою. Такий коштує приблизно 20 тисяч гривень. З електростартером, який запускається з ключа, коштує до 30 тисяч гривень. Для великих закладів та підприємств, які заготовлюють сировину, беруть дизельні генератори повітряного та водяного охолодження", — каже Богдан.

За його словами, порівняно з минулим роком, ціни на прилади підвищились приблизно двічі. Зараз бензинові генератори можна купити від 20 тисяч гривень. Вартість залежить від виду та потужності. Продають генератори китайських, польських, румунських, болгарських та німецьких виробників.

За словами менеджерки одного з роздрібних магазинів техніки Ірини Адабеки, протягом місяця продали приблизно пів тисячі павербанків та пів сотні портативних електростанцій — попит зріс в десять разів, а ціни — вдвічі.

"Люди телефонують, замовляють й навіть готові чекати місяць, аби отримати павербанк, зараз це дійсно дефіцит. Портативні електростанції, які можуть заряджати прилади та побутову техніку, почали купувати з перших днів відключень електрики. Їх уже немає на складах України", — каже Ірина.

На вітринах магазинів залишились павербанки меншої потужності, а нові постачання портативних станцій очікують з кінця листопада, каже Ірина. Вони коштують 15-30 тисяч гривень.

Що відомо

  • 31 жовтня у Чернівецькій області внаслідок ракетного обстрілу пошкоджено об'єкт енергетичної критичної інфраструктури. Пошкодження є значними. Це перше офіційне повідомлення про влучання ракет на території Чернівецької області від початку повномасштабного вторгнення.
  • 31 жовтня російські військові масовано обстріляли об'єкти енергетичної інфраструктури України. Через це запроваджують екстрені відключення електроенергії, повідомив заступник голови ОП Тимошенко.
  • 25 жовтня у Чернівецькій області розпочалися стабілізаційні відключення споживачів.

Новости Украины