Завданням на наступний рік є охоплення щепленнями не менш ніж 70% населення

Підсумковий брифінг, присвячений кампанії з вакцинації 2021 року, провів сьогодні голова облдержадміністрації Олександр Старух.

Цього року в Україні почалася кампанія з масової вакцинації населення від COVID-19. Це  важлива та відповідальна задача, яку і область, і країна, і інші країни світу мають  виконувати, аби зупинити пандемію, що вже два роки заважає  жити звичним життям і суттєво впливає на усі галузі. 

  • У Запорізькій області процес вакцинації тривав не просто — складно було переломити масові упередження і довести, що вакцина насправді працює та не шкодить здоров’ю громадян. Я дякую тим цільовим групам, які першими пройшли масову вакцинацію, і на своєму прикладі довели, що це ефективно та безпечно. В першу чергу я дякую медпрацівникам, які не лише щепилися одними з перших, а й весь цей час знаходяться на передовій і у битві з хворобою, та  в кампанії імунізації, — зазначив Олександр Старух.

Впродовж 2021 року постійно тривало навчання медичних працівників щодо здійснення імунізації та надання невідкладної допомоги після щеплення. В області організована робота 132  стаціонарних пунктів щеплення, 44 мобільних бригад та 20 Центрів масової вакцинації.

  • Ми постійно шукаємо нові формати, аби зробити вакцинацію більш доступною та зручною для кожного. Щоб залучити більше людей похилого віку — співпрацювали з “Укрпоштою”, аби охопити жителів віддалених районів — запустили пересувний пункт вакцинаціїї в автобусі, відкривали пункти щеплення у найбльш популярних торгових центрах регіону, знімали соціальні ролики, проводили роз’яснювальну роботу, постійно оптимізували роботу центрів вакцинації, — продовжив очільник регіону.

В результаті проведеної роботи на кінець року повністю завершено вакцинацію 39% від загальної кількості дорослого населення регіону, або 530 796 осіб. Загалом з  квітня, коли стартувала кампанія масової вакцинації, у Запорізькій області зроблено 1 110 740 щеплень. 

Пріоритетні категорії населення — працівники закладів освіти. Станом на 30.12.2021 року щеплено 50 398 працівників освіти, що складає 94,4% від загальної їх кількості, в т.ч. 48 915 отримали дві дози (91,6%), з них:

  • працівники закладів дошкільної освіти- 12 121 (94%) працівників закінчили щеплення ( мають 2 дози);
  • закладів загальної середньої освіти – 25 107 (96%) працівників закінчили щеплення ;
  • закладів позашкільної освіти- 1675 (92%) працівників закінчили щеплення;
  • закладів фахової передвищої освіти- 2184 (90%) закінчили щеплення ( мають 2 щеплення) ;
  • закладів професійно- технічної освіти- 2324 (97%) закінчили щеплення (мають 2 щеплення) – 823 осіб (34%);
  • працівників закладів вищої освіти- 5504 (91%) закінчили щеплення (мають 2 щеплення) –3027 осіб (45%).

Щеплено 25 976 медичних працівників (93% від загальної їх кількості), в т.ч. 22 013 отримали дві дози (87,8%).

Також в області проведена кампанія з вакцинації працівників промислових підприємств стратегічних галузей — щеплено 42 830 працівників, що складає 75% від їх загальної кількості, із них 80% отримали 2 дози.

Ця робота триває. Адже уряд розширив перелік професій, обов’язкових до вакцинації. Це працівники органів місцевого самоврядування, всі комунальні підприємства і установи. Ці вимоги набудуть чинності вже з 17 січня. Ті, хто не вакцинується до цього терміну, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. 

На сьогодні в області впроваджені додаткові щеплення для певних груп ризику (люди, які отримують імуносупресивну терапію, ВІЛ-інфіковані тощо) та ревакцинація медичних працівників та працівників інтернатних закладів. 

Олександр Старух також поділився планами на наступний рік у питаннях вакцинації, привітав усіх з прийдешніми святами та побажав здоров’я та всіляких гараздів:

  • Завданням на наступний рік є охоплення щепленнями не менш ніж 70% населення до кінця літа. Таку задачу ставить Всесвітня організація охорони здоров’я, аби зупинити поширення коронавірусу в світі. У новому році бажаю всім нам не хворіти, бути відповідальними, берегти і цінувати своє здоров’я і здоров’я своїх близьких! 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Источник

Новости Украины