Зазвичай спостерігають ближче до полюсів: на Київщині ввечері помітили унікальні сріблясті хмари. Фото

У Київській області в четвер, 13 червня, можна було спостерігати абсолютно неймовірне природне явище – сріблясті хмари. Зазвичай вони спостерігаються ближче до полюсів улітку, коли температура в мезосфері опускається до мінус 120 градусів Цельсія.

Відео дня

Про це повідомили в пресслужбі Українського гідрометцентру. Для того, щоб вони сформувались волога повина взаємодіяти із космічним пилом.

«Вчора після заходу сонця у небі над Київщиною можна було спостерігати абсолютно неймовірне природне явище – сріблясті хмари. Вони утворюються на тій висоті, де зазвичай хмари і будь яка волога зовсім відсутні – у високій мезосфері, вище 75 км від земної поверхні. Їх можна побачити в природі ближче до полюсів улітку, коли температура в мезосфері опускається до мінус 120 градусів Цельсія. На такій висоті, хмари складені з найдрібніших кришталиків льоду – кожний менше мікрометра», – йдеться в повідомленні.

Як уточнили синоптики, достеменно науці не відомий точний процес їх утворення, теорії відзначають, що волога може «закидатись» на таку висоту активними циклонами, вертикальними потоками повітря. Для того аби Сріблясті хмари сформувались, волога повина взаємодіяти із космічним пилом.

Їх ще називають Хмарами Нічного Сяяння, адже після заходу сонця звичайні хмари стають темними, а Сріблясті – починають світитися у темряві.

«Надто тонкі, щоб їх можна було побачити при денному світлі, вони видимі лише тоді, коли спостерігач і нижні шари атмосфери знаходяться в тіні Землі, а високі хмари ще освітлюються сонячним світлом, якого вже не бачить спостерігач. Недавні дослідження показують, що в наших широтах збільшення викидів метану в атмосферу створює додаткову водяну пару через хімічні реакції, коли молекули метану досягають мезосфери, створюючи або зміцнюючи існуючі сріблясті хмари. Це той рідкісний в природі випадок, коли забруднення атмосфери можна побачити власними очима у вигляді неймовірного сяйва Сріблястих хмар на тлі нічного неба», – резюмували в Укргідрометцентрі.

Як повідомляв OBOZ.UA, травень 2024 року в Києві увійшов до десятки найсухіших у рейтингу опадів з 1891 року. Він посів восьме місце 15 мм опадів або 23% кліматичної норми.

Лише перевірена інформація у нас в Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины