Збільшення кількості авіаційних ударів, атаки на критичну інфраструктуру та евакуація: останні події на Сумщині. Онлайн

За інформацією: Суспільне Суми.

Наслідки обстрілу Білопілля. Суспільне Суми

Російська армія за добу скидає на Сумщину від 40 до 50 керованих авіабомб. За майже тиждень у більш безпечні місця області евакуювалися близько чотирьох тисяч мешканців області. В Сумах та прикордонних громадах області російська армія атакує об'єкти критичної інфраструктури, є поранені та загиблі люди. Суспільне збирає інформацію в онлайн форматі про те, що відбувається в регіоні.

Про події попереднього тижня можна прочитати тут.

14 серпня

Протягом дня армія РФ обстріляла 14 громад області – було зафіксовано 247 вибухів. Найчастіше при обстрілах російські війська використовували керовані авіаційні бомби. Також були обстріли дронами, мінометами та артилерією.

На сьогодні є "хороше просування" українських військових у Курській області РФ — ЗСУ досягають стратегічної мети. Про це у вечірньому зверненні сказав президент Володимир Зеленський. "Хороше є сьогодні просування в Курській області – стратегічної мети нашої досягаємо. Суттєво поповнили й обмінний фонд для нашої держави", — сказав президент.

Начальник Сумської ОВА повідомив, що, у зв'язку з рішенням Генштабу про обмеження на переміщення цивільних у прикордонній 20-кілометровій зоні, буде розширене коло населених пунктів, де оголосять обов'язкову евакуацію.

З метою захисту прикордонних областей України, насамперед прикордоння Сумщини, Сили Оборони України планують створити "зону безпеки" на території РФ, прилеглій до території України, повідомила віцепрем’єр-міністерка Верещук. Ця зона передбачає:

  • проведення гуманітарних операцій задля підтримки цивільного населення у межах зони;
  • відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних як у бік Росії, так і України;
  • допуск у цю зону міжнародних гуманітарних організацій.

Також президент Зеленський після наради про ситуацію у Курській області заявив про створення за необхідності військових комендатур у регіоні.

За інформацією Сумської філії ТОВ "Газорозподільні мережі України", 724 абонентам, які були без газу черед ракетний удар у Сумах 13 серпня, вже відновили газопостачання.

З початку доби Сили оборони у Курській області РФ взяли у полон понад 100 російських військових та просунулись на відстань від одного до двох кілометрів, доповів головком Сирський президенту Зеленському.

Тиждень без світла, постійні обстріли та евакуація населення — саме такі реалії життя у Юнаківській громаді на Сумщині. Про оперативну ситуацію в громаді Суспільному розповіла голова громади Олена Сіма.

З яким настроєм українці заходили на територію Росії та який рівень захисту вони там зустріли — про перші дні наступу на Курську область Суспільному розповіли його учасники, які наразі проходять реабілітацію в одній з лікарень Сумщини.

Губернатор Бєлгородської області РФ Гладков зранку 14 серпня оголосив надзвичайний стан у регіоні. Причина такого рішення — триваючий український наступ. Він також попросить урядову комісію оголосити надзвичайний стан федерального рівня. За кілька днів до цього губернатор повідомляв про евакуацію Краснояружського району, розташованого біля кордону з Сумщиною.

У поліції показали наслідки російської атаки на цивільну інфраструктуру Сумщини.

Наслідки російської атаки на Сумщину. ГУНП в Сумській області

За даними ОК "Північ", у Юнаківці у результаті обстрілу пошкоджено приватний будинок. У селі Порозок у результаті обстрілу отримала поранення одна цивільна людина та пошкоджено будівлю фермерського господарства. У Покровці у результаті обстрілів зруйновано та пошкоджено два приватні будинки.

У Великій Писарівці у результаті обстрілу пошкоджено приватний житловий будинок.

Наслідки російської атаки на Сумщину. ГУНП в Сумській області

В Хотінській громаді здійснено авіаудари керованими авіабомбами — 6 вибухів. Внаслідок обстрілу поранення отримали двоє мешканців.

Вночі російська армія атакувала Україну двома ракетами Х-59/69 та 23 безпілотниками, 17 з яких знищили сили ППО, повідомив командувач Повітряних сил Олещук. Бойові дрони збили над вісьмома областями, зокрема і на Сумщині.

13 серпня

Протягом дня 13 серпня військові РФ здійснили 45 обстрілів Сумської області, було 95 вибухів. Обстрілів зазнали Сумська, Хотінська, Миколаївська, Юнаківська, Білопільська, Ворожбянська, Краснопільська, Великописарівська, Новослобідська, Есманьська та Свеська громади. У Краснопільській громаді загинула одна людина, ще двоє — поранені.

В МВА уточнили, що внаслідок ракетного удару у Сумах зранку 13 серпня постраждало двоє людей: в однієї людини гостра реакція на стрес (отримала допомогу на місці); в іншої – мінно-вибухова травма (направлена на лікування в стаціонарі). Також у КНП "Сумський обласний клінічний кардіологічний центр" виявили пошкодження покриття ґанку та точкові пошкодження по всій площі даху. Рух по вул. Веретенівська відновили.

Опівдні війська РФ обстріляли Білопілля. Про це телефоном повідомив міський голова Юрій Зарко. "Були обстріли КАБами, артилерією. Останні дали пошкодження будинків — 3-4 умовно, є пошкодження, руйнувань немає", — розповів посадовець.

Зранку війська Росії завдали ракетно-авіаційного удару по об'єктах інфраструктури Сум. Одна людина була поранена. У місті пошкоджена лінія електромережі, газопровід, будівля лікарні та кілька автомобілів.

Начальник МВА в ефірі Суспільне Студія розповів, що удар був о 6:40. Найбільше ушкоджень дістав пансіонат для літніх людей – там потріскане скло і фурнітура на п'яти вікнах. Поруч з пансіонатом постраждав перехожий, його стан наразі не важкий. Також кілька вибитих вікон в лікарні, три цивільні автівки та газогін. В Сумах без газопостачання залишилися 724 споживачі.

Загалом вночі та зранку російські війська обстріляли керованими авіабомбами сім громад Сумщини.

Водночас 12 серпня президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Росії.

Читати ще

Читати ще «Нащо мені ВПО?»: хто і чому приїздить з прикордоння до евакуаційного пункту в Сумах

Новости Украины