Збори резервістів під Сумами перетнули екватор: чому навчилися

Охороняли кордон, слідкували за порядком, вправлялись у стрільбі – це неповний перелік того, що відбувалося на околиці Сум ввечері 20 травня. Збори резервістів перетнули екватор, чому навчились – показали та розказали Суспільному.

На бутафорському блок-пості – все як і на кордоні. Зупиняють автівки, перевіряють документи та транспорт – чи везуть щось заборонене, наприклад, зброю.

Резервісти відпрацьовують злагодженість дій – цьому їх навчали останні сім днів.

«Були навчання з мінно-вибухової справи, з топографії, з тактичної медицини, відпрацювання власне того, що було продемонстровано», – розповідає резервіст Денис Карабань.

Також вчили надавати домедичну допомогу: собі та іншим.

«Ми створюємо стресову ситуацію, для цього використовуємо гранати, щоб люди вже мали якісь тактичні навички, щоб це було, як інстинкт. Щось трапилося – граната, шум, вони працюють», – розповідає інструктор із тактичної медицини Сергій Червяченко.

Показали до 10 різних локацій. На кожній відпрацьовували, каже речник військкомату Олександр Бондаренко, найгірші сценарії. Наприклад, як у випадку, потреби, мають захищати адміністративні будівлі.

«Відпрацювали на «відмінно». Я думаю, що наступні збори й ці заходи, які ще будуть продовжені на цих територіальних зборах пройдуть на найвищому рівні. Хлопці вмотивовані. Більшість із них залишилися зі зборів, які були у 2018 році та зараз вони теж тут знаходяться», – говорить начальник територіального відділу Міністерства у справах ветеранів Микола Бордюгов.

Останні сім днів тероборонці чергуватимуть на постах і охоронятимуть стратегічні об’єкти.

Авторка – Юлія Ніколаєва

Источник

Новости Украины