Здавали кров роками: у Києві нагородили почесних та заслужених донорів

Почесні та заслужені донори України. Київ, 8 червня 2024 року. Суспільне Новини/Нікіта Галка

У суботу, 8 червня, у Києві нагородили 88 заслужених та почесних донорів крові України на щорічній церемонії ДонорUA Awards 2024. Премію вручають вчетверте.

Про це з місця події передає кореспондент Суспільного.

Нагороду присуджували донорам, зареєстрованим на платформі ДонорUA, які мають кількість підтверджених донацій, що співвідноситься з державними званнями. 72 людини здали кров понад 40 разів і стали почесними донорами, а 16 людей мають понад 100 донацій і отримали статус заслужених донорів.

На церемонію у Київ особисто змогли приїхали 48 із 88 номінованих донорів, розповіла співзасновниця ДонорUA та президентка ГО "Всеукраїнська асоціація донорів України Ірина Славінська.

"Для нас це велика честь бути дотичним до такої великої сили добра, людяності, волонтерства і нагородити, відзначити таким чином людей і сказати їм "дякую". Я закликаю всіх ставати донорами і донорками крові", — сказала Ірина Славінська.

Нагородження почесних та заслужених донорів України. Київ, 8 червня 2024 року. Суспільне Новини/Нікіта Галка

Звання заслуженого донора України отримав військовослужбовець Михайло Сидоренко. Він почав здавати кров у 2006 році і відтоді раз на місяць приходив донатити в дитячу лікарню Охматдит. У четвер, 6 червня 2024 року, у чоловіка була вже сота донація.

"Моя стежка донора почалася у 2006 році. Ми з дитиною лікувалися в дитячому відділенні. І для дитини з сусідньої палати я вперше став донором. З того часу регулярно здаю кров в Охматдиті. Там діти лікується з усієї України. Батькам не завжди є можливість знайти донорів для своїх дітей. Тому я їжджу туди, і підтримую їх цим.

Заслужений донор України Михайло Сидоренко. Київ, 8 червня 2024 року. Суспільне Київ/Нікіта Галка

Патрульний поліцейський Дмитро Гладченко з Харкова донатить з 2017 року і кров здавав 49 разів. Чоловік отримав звання почесного донора.

"Гортаючи стрічку новин, було помітно, що є нестача крові та її компонентів. Тому я відкривав календар донора та дивився, коли я зможу знову задонатити. Це моя громадянська позиція. Хочу допомагати так людям, також допомагати хлопцям, які потребують моєї крові. Можливо, ця кров мені також буде потрібна через деякий час", — розповів Дмитро.

Почесний донор України поліцейський Дмитро Гладченко. Київ, 8 червня 2024 року. Суспільне Новини/Нікіта Галка

Почесним донором України став і співробітник ДСНС з Харкова Станіслав Виноградов. Чоловік вперше здав кров шість років тому, щоб допомогти колезі. Відтоді став донатити регулярно. Станіслав каже, що стати донором крові дуже просто. Для цього потрібно лише правильно харчуватися, не вживати алкоголь незадовго до здачі крові і не мати для цього медичних протипоказань.

"Здавати кров – це найпростіший шлях, до якого може долучитися кожна людина України для того, щоб віддати частинку себе на порятунок людей. Тому я сам це роблю і закликаю інших. Хто ще не робив цього жодного разу, просто спробуйте — це дуже легко", — зазначає Станіслав.

Михайло Радуцький вручає нагороду донору крові. Київ, 8 червня 2024 року. Суспільне Новини/Нікіта Галка

Як повідомив Суспільному голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, за останній рік кількість донорів в Україні зросла на 50 тисяч.

"Здати кров один раз – це вже велика справа. Коли ти здаєш її постійно, особливо зараз, коли в країні війна, коли постійні потреби в крові і її компонентах — це гордість. І я не можу сказати, що в країні на сьогодні такий кричущий дефіцит крові", — сказав Радуцький.

Джерело

Новости Украины