Зеленський: Ми не дамо зіпсувати відносини народів України та Польщі, емоціям варто охолонути


Зеленський: Ми не дамо зіпсувати відносини народів України та Польщі, емоціям варто охолонути

Володимир Зеленський (фото: ОП)

Президент Володимир Зеленський прокоментував напруженість, яка сьогодні, 1 серпня, виникла між польськими та українськими політиками. Про це глава держави написав у Twitter.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Президент наголосив, що народи Європи знають, що свобода кожного найміцніша тоді, коли це спільна свобода всіх.

«Ми в Європі вміємо обʼєднуватися та захищати наші цінності пліч-о-пліч, попри жодні сезони та настрої, політичні течії та особисті амбіції. Але зараз бачимо різні сигнали, що політика подекуди намагається бути вище єдності, а емоції вищі фундаментальних інтересів народів», – написав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна бореться за свободу свою й всієї Європи, і вдячна кожному народу, який допомагає.

«Надзвичайно цінуємо історичну підтримку Польщі, яка разом із нами стала справжнім щитом Європи – від моря до моря. І жодної тріщинки в цьому щиті бути не може», – заявив президент.

Він підкреслив, що понад усе свобода та цінності Європи та перемога над спільним російським ворогом.

«Ми не дамо жодним політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, а емоціям точно варто охолонути. Свобода й благо наших народів, цінності нашої Європи та перемога над спільним російським ворогом – понад усе», – написав Зеленський.

  • Раніше сьогодні МЗС України викликало посла Польщі після заяви представника президента Польщі Марцина Пшидача. Він заявив, що Україні «варто було б почати оцінювати» роль Польщі у допомозі. Посадовець сказав це в контексті обговорення заборони на імпорт української сільгосппродукції в Польщу.
  • За результатами зустрічі з послом представник МЗС Ніколенко написав, що такі заяви не відповідають дійсності та є неприйнятними. Водночас він заявив, що українсько-польська дружба «набагато глибша за політичну доцільність».
  • Увечері МЗС Польщі викликало посла України через «заяви представників української влади».
  • Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що виклик польського посла в українське МЗС не мав статися, таких «помилок» не повинно бути, а Польща завжди захищатиме своє «добре ім’я», безпеку, а інтереси «жодної іншої країни» ніколи не переважатимуть інтереси Республіки Польща.

Джерело

Новости Украины