Зеленський про зернову суперечку: Поступово прибираємо емоції


Зеленський про зернову суперечку: Поступово прибираємо емоції

Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)

Україна поступово «прибирає емоції» з теми зернового експорту, заявив президент Володимир Зеленський. Робота з партнерами може й мусить стати «цілком конструктивною» розповів він у вечірньому зверненні.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Зеленський повідомив, що провів нараду з урядовцями та Офісом президента щодо зернового експорту України: «Скоординували подальші кроки та зафіксували досягнуті результати».

Європейська комісія підтримала дорожню карту взаємного моніторингу експорту зерна, глава держави зазначив, що це «повністю раціонально».

«Друге: поступово прибираємо емоції з цієї теми за більшістю питань. Робота із сусідами може й мусить стати цілком конструктивною, і Україна все для цього робить», – пояснив президент.

Зеленський висловив подяку партнерам України, котрі не допустили порушень торговельних правил ЄС та Угоди про асоціацію.

«Такої ж конструктивної спільної роботи, як і з Болгарією та Румунією, ми очікуємо від інших країн-сусідів. Євросоюз – це простір для взаєморозуміння та співпраці. Так і має бути», – зауважив він.

    • 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати тимчасові заходи, які з травня обмежували вільний обіг чотирьох українських аграрних товарів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – на території Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.
    • Польща, Словаччина та Угорщина не захотіли виконувати рішення Єврокомісії та продовжили ембарго в односторонньому порядку.
    • 18 вересня Міністерство економіки повідомило, що Україна подала до СОТ позови проти них. Міністерство сподівається, що ці держави знімуть свої обмеження з України, й тоді не доведеться довго зʼясовувати відносини в судах.
    • 19 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль попередив Польщу та Угорщину про намір запровадити ембарго у відповідь.
    • Того ж дня у Нью-Йорку зірвалась запланована зустріч між президентами України та Польщі, а прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький застеріг Україну від подальшого загострення торговельного конфлікту.
    • 24 вересня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підготувала транзитні коридори для експорту українського зерна державам, які його потребують.

    Читайте також: Bloomberg: США вимагають від Польщі роз’яснень щодо військової допомоги Україні

    Джерело

    Новости Украины