Зеленський відповів Ватикану: Україна – опора продовольчої безпеки, проблема в РФ


Зеленський відповів Ватикану: Україна – опора продовольчої безпеки, проблема в РФ

Папа римський Франциск та Володимир Зеленський (Фото — Офіс президента)

Президент Володимир Зеленський відреагував на заклик папи Франциска до керівництва Росії відновити участь у Чорноморській зерновій угоді та зазначив, що Україна залишиться опорою світової продовольчої безпеки.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

«Важливий заклик від папи Франциска до Москви про відновлення Чорноморської зернової ініціативи. Реакція світових релігійних лідерів на російський ракетний терор і знищення української сільгосппродукції є вкрай важливою для захисту всього світу, а особливо народів Африки та Азії, які найбільше страждають від загрози голоду, від продовольчої кризи. Україна є і буде гарантом світової продовольчої безпеки. Головне зараз – зупинити російський терор і повністю реалізувати формулу миру», – написав Зеленський.


Зеленський відповів Ватикану: Україна – опора продовольчої безпеки, проблема в РФ

Папа римський Франциск 30 липня закликав Росію відновити Чорноморську зернову ініціативу.

«Закликаю моїх братів, представників російської влади відновити Чорноморську ініціативу, щоб була можливість безпечно транспортувати зерно», – сказав Франциск у щотижневому зверненні.

  • 17 липня 2023 року Росія оголосила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи. Вона повідомила, що не даватиме гарантій ненападу на цивільні судна після цієї дати і після цього почала обстрілювати українські порти.
  • За наступні дні Росія пошкодила та частково знищила 26 об’єктів портової інфраструктури України та п’ять цивільних суден.
  • Під час однієї з атак у порту Чорноморська було знищено 60 000 тонн зерна, яке призначалося для Китаю.

Читайте також: Світову продовольчу систему підірвано, РФ потрібно повернути в зернову угоду – Генсек ООН

Джерело

Новости Украины