Зеленський зустрівся зі Столтенбергом – обговорили підготовку до саміту НАТО

Зеленський зустрівся зі Столтенбергом – обговорили підготовку до саміту НАТО

Фото: President.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 27 червня, зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Однією з головних тем обговорень став саміт Альянсу у Вашингтоні. Про це повідомляє Telegram глави держави.

— Провів зустріч із Генеральним секретарем Альянсу Йєнсом Столтенбергом. Ключова увага — підготовка до Вашингтонського саміту НАТО, — написав Зеленський. — Україна очікує рішення щодо посилення ролі Альянсу у координації допомоги у сфері безпеки та тренувань українських військових, а також довгострокових фінансових зобов’язань для стабільної підтримки нашої країни. Дякую Єнсу Столтенбергу за зусилля щодо консолідації підтримки України з боку союзників, зокрема, посилення можливостей для захисту українського неба.

Столтенберг у свою чергу заявив, що саміт НАТО у Вашингтоні буде важливим як для Альянсу, так і для України. Він зазначив, що переконаний, що «ми справді на шляху до дуже гарного саміту НАТО як для України, так і для НАТО». Столтенберг очікує, що учасники саміту узгодять провідну роль НАТО у координації та постачанні допомоги для України, а також у тренуванні українських військових.

Він також розраховує, що союзники підтримують його пропозицію щодо запровадження довгострокових фінансових зобов’язань, щоб «надати Україні більше передбачуваності в отриманій підтримці».

У липні відбудеться ювілейний саміт НАТО, який сфокусується на розробці «дорожньої карти» вступу України до Альянсу. 17 липня Столтенберг заявив, що члени НАТО ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї перед зростаючою загрозою з боку Росії та Китаю.
Джерело

Новости Украины