Зима близько: наскільки газовики зможуть підготувати мережі

Саме за таким принципом наразі працює АТ «Чернігівгаз» через недостатній рівень тарифу на розподіл газу, який затвердила  НКРЕКП на друге півріччя. Спочатку регулятором був затверджений тариф 1,236 грн за 1 кубометр на місяць, який дозволив би здійснити ряд робіт, необхідних для утримання мереж. Але в кінці червня НКРЕКП зменшила тарифи, які сама ж раніше і затвердила —  для АТ «Чернігівгаз» до 1,128 грн за кубометр на місяць. Він лише на 6 копійок більший від того, який діяв у першому півріччі.

Зима вже близько

Цифри у тарифі, які затвердили «Чернігівгазу» на другу половину 2020 року, дозволяють виконувати далеко не всі роботи. Насамперед -нівелюють можливість необхідної модернізації мереж та обладнання. І виходить, що мова йде, перш за все, про аварійні роботи та обслуговування мереж перед опалювальним сезоном, яке газовики виконують незважаючи ні на що, аби їх абоненти мали безперебійне газопостачання.

Одну з таких аварійних ситуацій вони виявили під час техогляду газорегуляторного пункту в селі Анисів Чернігівського району — витік газу на ущільнюючій прокладці засувки. За правилами безпеки, такий витік треба ліквідовувати на відключеній частині газопроводу. Через це 530 місцевим абонентам припинили газопостачання на час ремонту. Спеціалісти оперативно замінили ущільнюючу прокладку, фільтр для очищення газу від механічних частинок, які можуть потрапляти в нього при видобутку та транспортуванні, відрегулювали обладнання — одразу провели і всі роботи з підготовки системи до опалювального сезону.

Але на цьому вони не закінчилися.

— Аби знову відновити газопостачання населенню Анисова, треба обійти кожного з 530 абонентів та перекрити в них газовий кран на стояку. Щоб не вийшло так, що під час відключення газу хтось не вимкнув конфорку, і коли ми пустимо його, то він піде з такої конфорки в приміщення. Таких трагедій нам не потрібно, тому ми у всіх перекриємо газ на стояках, і лише потім відновимо газопостачання. Станом на вечір 9 липня нам залишилось потрапити в будинки 11 абонентів, аби перевірити там все і відновити газопостачання, — каже начальник Чернігівського відділення АТ «Чернігівгаз» Євгеній Денисенко.

Місцеве населення в переважній більшості з розумінням поставилося до тимчасового відключення газу заради майбутнього безаварійного опалювального періоду.

— Тимчасово без газу нормально себе почуваємо. Головне, що електрична мультиварка працює, а з іншим розберемось. Якщо дуже треба, то можемо і на дровах щось приготувати. Це ж не смертельно, що відключили газ, і тепер нічого зробити не можна. Звичайно ж перед зимою газовикам треба проводити такі роботи, аби не було аварій. Головне, щоб це не затягувалось надовго. За мою бутність це другий такий ремонт з відключенням газу, тому ми не дуже страждаємо, — говорить місцевий житель Володимир Ленько.

АТ «Чернігівгаз» обслуговує 357 тисяч споживачів у категорії «населення» та 2041 промисловий і комунальний об’єкт.

Безпека – це головне

«Чернігівгаз» обслуговує 13,8 тис. км. газорозподільних мереж, 510 ГРП, 1 701 шафових ГРП і десятки тисяч пристроїв, які є частиною газорозподільної системи. Працівники щоденно проводять обстеження і обслуговування газопроводів, технічні огляди та регулювання обладнання. Але для всього цього треба немалі кошти, а фінансування робіт з безпеки мереж залишається на рівні, нижчому за необхідний. В діючому тарифі на розподіл для АТ «Чернігівгаз» передбачено 142 грн на місяць на утримання 1 км газопроводу: 122 грн на ремонт газопроводів та обладнання і матеріали для них, і 20 грн на електроенергію для станцій електрохімзахисту та іншого обладнання.

— За таких умов не може йти мова про розвиток, а лише про поточне утримання в робочому стані. Що таке 142 гривні на кілометр? Для розуміння, банка жовтої фарби вагою 2,8 кілограмів коштує 130 гривень. Її вистачить, аби пофарбувати в один шар лише 64 метри труби діаметром 108 мм. Затвердженого тарифу вистачатиме лише на екстрені ремонти, — зазначив Євгеній Денисенко.

Тариф на розподіл газу для АТ «Чернігівгаз» на друге півріччя 2020 року скорочений на 9% від запланованого. Це призведе до того, що компанія не зможе інвестувати в необхідних обсягах в мережі, і до кінця року на Чернігівщині вичерпається термін експлуатації 432 км газопроводів і 10 газорегуляторних пунктів, які обслуговують 14 281 абонентів.

Источник

Новости Украины