«Зимові канікули» від уряду: чого очікувати чернігівцям від локдауну та в які дати

Кабінет міністрів України визначився з датами, коли вся країна, зокрема й Чернігів, піде на жорсткий карантин. Спочатку обговорювали варіант локдауну з 24 грудня по 15 січня, але вирішили не «псувати» людям різдвяні та новорічні свята. У середу, 9 грудня, на засіданні Кабміну було затверджено: повноцінний локдаун в Україні почнеться 8 січня та триватиме до опівночі 25 січня 2021 року.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, з фінальними датами жорсткого карантину визначались не один тиждень та зважали на цілу низку факторів.

– Більше трьох тижнів ми були на зв’язку з представниками бізнесу, місцевої влади, а також епідеміологами. Прийнято рішення про те, що з 8 до 24 січня включно будуть посилені карантинні обмеження, ми називаємо «зимові канікули – заради безпеки». Обмеження вводяться для можливості розірвати ланцюги захворюваності, – сказав Шмигаль.

Проте це не виключає можливості запровадження локдауну раніше. Адже голова уряду зазначив, що держава залишає за собою право у випадку різкого зростання рівня захворюваності запроваджувати невідкладний карантин.

За умов жорсткого карантину можна торгувати продукцією та надавати послуги лише першої необхідності, а це:

  • продукти харчування, лікарські засоби, вироби медичного призначення, засоби гігієни, засоби зв’язку, ветеринарні препарати, корми;
  • пальне (діяльності заправок але без зон харчування);
  • надання фінансових послуг, поштового зв’язку, медичної допомоги, ветеринарної практики, технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

Торговельна діяльність іншими групами товарів дозволена лише в разі здійснення адресної доставки замовлень.

Пішки не ходитимемо

Під час дії додаткових карантинних обмежень, що плануються у січні 2021 року, робота громадського транспорту в Україні не зупинятиметься. Про це за підсумками засідання уряду окремо повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

– Автотранспорт, у тому числі маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї та залізниця, перевозитимуть пасажирів у кількості місць для сидіння. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення. Внутрішні авіаперевезення здійснюватимуться без обмежень. А під час авіаподорожей за кордон варто перевіряти умови в’їзду-виїзду, встановлені для українських громадян країною, куди прямує пасажир, – зазначив міністр.

Як житиме країна до та після локдауну

До 8 січня та після 24 січня (якщо жорсткий карантин не подовжать) буде діяти звичний карантин. Уряд пропонує продовжити режим надзвичайної ситуації та карантин до 28 лютого 2021 року. На його період забороняється все, що було заборонено і раніше, але є такі нововведення:

  • Заборона проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, рекламних і т.д.) заходів за участю понад 20 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади і органів місцевого самоврядування.
  • Заборона діяльності культових споруд і приміщень, пристосованих під молитовні потреби, за умови їх наповненості більше 50% передбачених стаціонарних місць для сидіння. Можна проводити релігійні заходи на відкритому повітрі з дотриманням дистанції 1,5 м.
  • Заборона прийому відвідувачів у кінотеатри з наповненістю кінозалів або залів понад 50 місць (розміщення здійснюється з вільним місцем поруч, спереду і ззаду) у кожному окремому залі. У той же час дозволено прийом відвідувачів у музеях, виставках, галереях з можливістю обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку 1 людина на 10 кв. м.
  • Заборона проведення в ресторанах, кафе, барах тощо святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо.
  • Заборона проведення в навчальних закладах масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю дітей з більш ніж однієї групи/класу і в присутності глядачів (відвідувачів).

Щодо роботи ресторанів, кафе та барів. Їм дозволили працювати до 23:00 із забороною проведення розрахункових операцій після 22:00, крім доставки замовлень і замовлень на винос. Окрім цього, відвідувачів у закладах громадського харчування можна розсаджувати на відстані не менше ніж 2 м між місцями для сидіння за сусідніми столиками і не більше чотирьох осіб за столом.

***

У період з 11 січня по 22 січня 2021 року в Кабміні рекомендують організаціям незалежно від форми власності встановити для працівників режим дистанційної роботи вдома.

Источник

Новости Украины