Зла Мавка: як на Мелітопольщині зародився унікальний жіночих рух спротиву

Злая Мавка: как на Мелитопольщине зародилось уникальное женское движение сопротивления

Активні українки в Мелітополі, Генічеську, Сімферополі та інших захоплених Росією містах понад рік борються проти окупантів у власний креативний спосіб. Журналістам New Voice вдалося поспілкуватися з однією із засновниць жіночого руху.

Напередодні 8 березня 2023 року в Мелітополі Запорізької області, який на той час уже рік перебував під окупацією, зустрілися три подруги. Кожна з них страждала через російську навалу та мріяла про визволення міста, тож разом вони зважилися на креативну акцію на підтримку України.

Мелітопольчанки розвісили по місту плакати з написами російською мовою "Не хочу квітів! Хочу мою Україну!" і малюнком, на якому розлючена українка б'є російського солдата букетом квітів.

1

З цієї маленької, на перший погляд, ініціативи виріс потужний жіночий партизанський рух Зла Мавка. Основна активність учасниць — це плакати та стікери українською та російською мовами, які з'являються на вулицях окупованих міст.

Також хоробрі українки в підпіллі зривають і палять російські прапори, а в липні 2023 року активістки запустили в обіг у Мелітополі тисячі фальшивих російських банкнот із написами "Это вам не Россия" і "Вы в Украине".

1

Учасниця руху розповідає про цілі їхньої діяльності:

— Головне для нас — це щодня нагадувати окупантам, хто вони такі, що вони перебувають в Україні і чим це все для них закінчиться. Поки триває опір — вони не перемогли.

Незважаючи на зростаючі ризики через збільшення кількості камер відеоспостереження, активістки продовжують свою діяльність, постійно адаптуючись до нових умов, адже з кожним днем треба бути дедалі винахідливішими та обережнішими. Активістки приділяють велику увагу заходам безпеки.

— Ми вживаємо багато заходів безпеки, намагаємося передавати їх усім жінкам і дівчатам [які залучені до руху], і попереджаємо про небезпеки, — каже партизанка.

Вони навчають нових учасниць правил безпеки, включно з "чищенням" телефонів і обережністю на вулицях. Хоча були випадки обшуків, поки що ніхто з учасниць руху не був затриманий.

Дівчата також почали вести Telegram-канал, створили чат-бот, і вже за кілька місяців із трьох Мавок перетворилися на справжній рух опору, що швидко розширився за межі Мелітополя — Мавки з'явилися на всіх ТОТ, зокрема в Криму, Донецьку та Луганську.

1

Крім розклеювання плакатів, учасниці руху проводять й інші акції. Одна з них — "Кухня Мавки".

— Іноді випадає можливість передати ласощі або самогон окупантам. І таку можливість ми намагаємося не втрачати: кінська доза проносного ефективно псує їм вечірки.

Цікаво, що "Злі Мавки" отримують зворотний зв'язок не тільки від українців, а й від росіян. І, варто зазначити, абсолютно несподівані.

— Раніше писали тільки стандартний безграмотний набір гидот разом із матом і погрозами. Але останнім часом почали звертатися люди з різних регіонів Росії зі словами підтримки, побажаннями перемоги України і розумінням того, що відбувається. Якщо чесно, то це був шок! Навіть із Кубані нам надсилали фотографії наших "рублів Мавки" з написом "це Україна".

Джерело

Новости Украины