Золота олія для чернігівців: чому вона здорожчала і коли ціна піде на спад

Уже не перший місяць у Чернігові та Україні загалом дорожчає соняшникова олія. Якщо на початку року її можна було придбати за ціною 35–40 грн за літр, то вже наприкінці лютого та на початку березня ціна почала доходити до 70–75 грн.

І це при тому що наприкінці минулого року аграрії Чернігівщини отримали найбільший валовий збір соняшнику в історії області – майже 700 тис. тонн (попередній рекорд 633,7 тис. тонн у 2019 році). Така ситуація суттєво вдарила по гаманцях простих чернігівців, і тому ми вирішили розібратись у причині різкого подорожчання соняшникової олії за рекордних обсягів збору сировини для її виготовлення.

Насіння подорожчало удвічі

За словами заступника директора Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА Олега Крапивного, ціна олії дуже залежить від вартості соняшникового насіння, з якого її виробляють. Ціна ж останнього протягом року зросла більше ніж удвічі.

– У світі дорожчає соняшникове насіння, а якщо дорожчає сировина, то й ціна кінцевого продукту буде рости. Якщо говорити про цінову політику, то станом на 8 квітня тонна соняшникового насіння коштувала 24 000 грн, а місяць тому – 21 600 грн. Минулого ж року в цей час ціна була 10 000 грн за тонну. Ціна постійно зростає і, напевно, скоро буде пік, якщо вона вже не вийшла на свій пік, – зазначив пан Крапивний.

Він додає, що місцеві заводи з виготовлення олії, може б, і хотіли, щоби їм продавали насіння за минулорічними цінами, як «своїм». Але місцеві аграрії орієнтуються лише на експортну ціну, і тому навіть усередині країни торгують за середньосвітовими цінами.

Чернігівщина посідає восьму сходинку за рівнем збору врожаю соняшника в Україні. У нашій області вирощується 700 тис. тонн насіння, з 13 млн 135 тис. всеукраїнського врожаю.

Посуха у світі

Прокоментував подорожчання олії Андрій Склярець, який є головою правління ВАТ «БАЗИС», що у свою чергу є дистриб’ютором міжнародної компанії Kernel та партнером компанії Bunge в Чернігівській області. На його думку, українські рекорди збору врожаю соняшника були знівельовані великою посухою в решті світу.

– Зібраний урожай соняшнику на Чернігівщині – це крапля в морі. На міжнародному ринку є чотири основні гравці: Україна, РФ, Аргентина та Угорщина. У північній півкулі лідирують Україна та Росія, а в південній – Аргентина. Загалом у минулому маркетинговому році через посуху врожай соняшникового насіння у світі був на порядок менший. Саме тому експортні ціни на соняшник по всьому світу мали тенденцію до зростання, тим паче у валюті, – сказав пан Склярець.

За його інформацією, минулоріч ціна бутильованої соняшникової олії на експорт була 1,1 євро, у цьому ж році вартість виросла та й попит на олію теж збільшився, наприклад, у тій же Індії та Китаї. Андрій Склярець також вважає, що якщо змусити місцевих виробників продавати олію на внутрішній ринок дешевше, то вони взагалі перестануть щось продавати. Тому краще дочекатись більш сприятливих умов.

– Світова експортна ціна вища, і їй треба відповідати, бо Україна є безпосереднім гравцем на цьому ринку. Можливо, у наступному році із соняшниковою олією повториться ситуація, яка стається в нас із гречаною крупою. В один рік її багато, і коштує вона 12 грн/кг, а коли посуха, то 35–40 грн/кг. Тому спад ціни можливий, але стабільно висока ціна буде як мінімум до серпня, – відзначив Андрій Склярець.

За кордоном дешевше

Деякі чернігівці стверджують, що за кордоном, у тій же Польщі та Чехії, соняшникову олію можна придбати дешевше, і це дійсно так. Проте ніхто не відміняв умови загальносвітового ринку, інтегрованою учасницею якого є Україна, і ті правила, за якими грають вітчизняні та закордонні виробники. Єдине можна гарантувати стовідсотково – соняшникова олія не зникне з полиць чернігівських магазинів, хоч ціна її і може коливатись.

– Великі українські переробники соняшникової олії на рівні Кабміну та Антимонопольного комітету підписали певні меморандуми. Там вони зобов’язуються поставляти на внутрішній ринок достатню для населення кількість олії. Але в той же час вони залишають за собою право регулювати ціну на неї, відповідно до загальносвітової експортної вартості, – зазначив Андрій Склярець.

Еженедельник "Семь Дней"

Источник

Новости Украины