Зростання ВВП уповільнилось — Мінекономіки

Зростання ВВП уповільнилось - Мінекономіки

Фото: Getty Images Зростання економіки України трохи уповільнилось

Зростання економіки стримувало збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії.

У травні зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України склало на 3,7% у порівнянні із травнем 2023 року. У підсумку за перші п’ять місяців 2024 року зростання економіки оцінюється на рівні 4,3%, повідомило Мінекономіки у четвер, 20 червня.

«Збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії – усе це, на жаль, стримувало зростання економіки у травні цього року», – заявила перша віце-прем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко.

Разом з тим зростання ВВП продовжилось завдяки високим темпам експорту в умовах стабільної роботи морського коридору, а також завдяки високому попиту на будівельні послуги, який підтримується фінансуванням відновлення інфраструктури.

За даними відомства, ключовими не розв’язаними проблемами лишаються високі безпекові ризики, а також руйнування енергетичної інфраструктури.

«Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що, за прогнозами, може стримувати темпи відновлення виробничої активності. Також негативними чинниками для економіки залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці через високу міграцію», – додали в Мінекономіки.

Нагадаємо, у квітні зростання ВВП становило близько 4,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. 

Раніше Нацбанк погіршив прогноз щодо зростання ВВП до 3% у 2024 році, зате трохи покращив очікування щодо рівня інфляції.

Як відомо, у 2023 році ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2024 році уряд розраховує на 5% зростання ВВП.

Джерело

Новости Украины