ЗСУ відновили позиції на Харківщині

Ділянки повернуті на півночі регіону.

Українська армія відновила деякі позиції у Харківській області.

За інформацією аналітиків DeepState, Збройним силам України вдалося відновити позиції на півночі Харківщини. Вони повернули ділянки у районі села Липці у Харківському районі. Площа повернутої території складає 2,55 квадратного кілометра. Також аналітики повідомили про відновлення позицій захисників у Донецькій області. Однак противник зміг просунутися у Куп’янському районі Харківщини та на Донеччині.

«Сили Оборони відновили позиції у Нью-Йорку, Неліпівці та біля Липців. Ворог просунувся біля Піщаного, Стельмахівки, Гірника, в Калинівці, Лісівці та Галицинівці. З приводу гарних новин, то очікуйте завтра [6 вересня — ред.] офіційну інформацію», — розповіли у Telegram-каналі DeepState.

Скрин: DeepState

Відновлення позицій українських військових на півночі Харківщини також підтвердили в американському Інституті вивчення війни (ISW). У зведенні аналітиків зазначено, що ворог прагне відкинути українську армію від державного кордону з Бєлгородщиною та наблизитися до Харкова, щоб отримати можливість бити по ньому з артилерії. Проте нещодавно українським захисникам удалося відновити раніше втрачені позиції на півночі Харківської області. Російські окупанти продовжують атаки. Деякі з російських військових не хочуть виконувати накази. 7-й мотострілецький полк має нестачу питної води.

«Українські війська нещодавно відновили позиції на північ від Харкова на тлі продовження наступальних операцій Росії на півночі Харківської області. Геолокаційні кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що українські сили нещодавно відновили втрачені позиції на північний схід від Липців (на північ від Харкова). 5 вересня російські війська продовжували атакувати на північ від Харкова біля Глибокого та на північний схід від Харкова поблизу Вовчанська. Харківська група військ України повідомила, що особовий склад російського 7-го мотострілецького полку (11-й армійський корпус, Ленінградський військовий округ), що діють поблизу Лук’янців (на північ від Харкова), відчувають нестачу питної води та відмовляються проводити деякі невизначені операції», — сказано у звіті Інституту вивчення війни.

На Куп’янського напрямку ворог також продовжує атаки. Тут йому вдалося просунутися біля села Піщане у Петропавлівській громаді Куп’янського району. Однак просування є незначним. 

«Російські сили нещодавно незначно просунулися на південний схід від Куп’янська на тлі продовження наступальних операцій уздовж лінії Куп’янськ — Сватове — Кремінна 5 вересня. Геолокаційні кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що російські війська нещодавно незначно просунулися на північний захід від Піщаного (на південний схід від Куп’янська). Російські війська продовжували наступальні операції на північний схід від Куп’янська в районі Синьківки; на південний схід від Куп’янська в районі Табаївки, Глушківки, Кругляківки, Берестового, Андріївки, М’ясожарівки і на Лозову; на південний захід від Сватового біля Дружелюбівки, Чернещини, Греківки, Макіївки, Невського, Новосадового; і на захід від Кремінної біля Торського 4 і 5 вересня», — розповіли в ISW.

Як писав UA-NEWS.in.ua, біля Лук’янців на передових позиціях російські військові 7-го мотострілецького полку 11-го армійського корпусу відмовляються виконувати спецзавдання. Через це їм не вистачає питної води і пального для генераторів.

Автор: Ганна Ткаченко

Джерело

Новости Украины